Yrkesutbildning ger kvinnor chans till självständighet
Genom SAKs yrkesutbildning i Ghazni får kvinnor möjlighet att arbetsträna i en skönhetssalong. Det innebär både en möjlighet till försörjning och ett sätt att bryta isoleringen i hemmet.
Khatima Bostani 19 ÅR, gick ut gymnasiet för två år sedan och har suttit hemma sedan dess.
– Jag ville komma ut och arbeta i samhället, det var ett skäl till att jag ville vara med på den här utbildningen. Jag vill starta en egen skönhetssalong och bli självförsörjande. Det här arbetet är som ett slags konst och jag är väldigt intresserad av att lära mig den konsten, berättar Khatima Bostani.
Sex kvinnor trängs med läraren Shafiqa Attaye och några kunder i den lilla salongen en trappa upp på en gata i Ghazni city. De tränar på att sminka varandra och fixa hår och naglar och måla händer med henna. Kvinnorna går en yrkesutbildning under åtta månader arrangerad av SAK, och det är SAKs fältarbetare som informerat om utbildningen i kvinnornas hembyar som ligger en bit utanför staden.
Alla kvinnorna har någon form av funktionsnedsättning. När utbildningen är klar får de ett startpaket från SAK med material för att kunna starta sin egen skönhetssalong.
Ser fram emot att bidra till familjens försörjning
Khatima Bostani tycker att alla delar av yrket är roliga, men gillar särskilt att skapa frisyrer till brudar. Eleven Aiesa Mohammadis favorit är att måla läppar och kindben. Även hon ser fram emot att kunna bidra till familjens försörjning. De är åtta i familjen och det är bara hennes bror som har ett jobb. Och det finns fler skäl:
– I Afghanistan värderas kvinnor inte särskilt mycket, speciellt inte av män. För oss är yrkesträningen ett sätt att stå upp för oss själva och arbeta självständigt i samhället. Det är därför som många tjejer jobbar så hårt, säger Aiesa Mohammadi.
Både hon och Khatima Bostani berättar att de har väldigt roligt tillsammans på utbildningen. Yrkesträningen blir en oas i ett liv som annars är väldigt begränsat.
– Den finansiella situationen är kritisk för alla afghaner. Vi överlever, men vi lever inte, säger Aiesa Mohammadi.
– Vi har inte så mycket hopp inför framtiden, och det nya styret har infört många restriktioner för kvinnor. Yrkesträningen ger oss hopp.
Några i gruppen behöver stöd med att lära sig läsa och skriva, och för dem hålls lektioner varje dag.
Lärare med egen salong
Läraren Shafiqa Attaye har haft sin skönhetssalong i sex år. Hon är 25 år, ogift och bor med sina föräldrar och sina syskon.
– När SAK frågade mig om jag kunde hålla i träningen var det en bra möjlighet för mig. Jag försörjer min familj så inkomsten betyder mycket. Men jag är också glad över chansen att stödja kvinnor. Jag vill ge fler kvinnor chansen att arbeta som jag gör, säger hon.
Dålig ekonomi ger färre kunder
Före talibanernas maktövertagande hade hon gott om kunder. Nu kommer färre, på grund av den sämre ekonomin.
– Men även om de knappt kan betala gör vi dem vackra.
Hon hoppas att situationen förbättras så att kunderna kommer tillbaka. Intresset bland afghanska kvinnor för att göra sig vackra inför fester och speciella tillfällen som bröllop finns kvar.
Eleven Khatima Bostani studerar vid sidan av träningen för att klara inträdesproven till universitetet. Av ekonomiska skäl har hon inte kunnat börja studera än, men det är hennes dröm. Hon är mycket intresserad av psykologi.
– Jag har två möjliga vägar till framgång. Den här yrkesträningen, och om jag kommer in på universitetet. Jag är väldigt hoppfull inför framtiden.