SAK ställer om för att hantera covid-19
Svenska Afghanistankommittén ställer om och utökar delar av verksamheten och satsar på hälsovård, prevention och övervakning av smittspridning, som en följd av coronapandemin.
I Provinsen Wardak har Svenska Afghanistankommittén (SAK) det övergripande ansvaret för hälsovården till provinsens cirka 600 000 människor. Där arbetar SAK med de tre delarna förebyggande arbete, sjukvårdsbehandling och bevakning.
Bevakningen genomför SAK i samarbete med hälsoministeriet genom så kallade response teams.
– De ska på plats, ute på landsbygden, kunna testa indikatorer på när människor är sjuka. De har inte testinstrument utan undersöker vilka som bär på symtomen och hänvisar dem då vidare till klinik där de kan testas och man kan bedöma om de ska skickas vidare eller inte, berättar Daniel Madhani, landchef på SAK i Afghanistan.
Det förebyggande arbetet sker också i response teams. Det handlar om att undervisa i handhygien och allmän hygien, vad man gör om en familjemedlem får co-ronasymptom och om vilka rättigheter man har. Arbetet sker i samarbete med lokala byråd. De förebyggande teamen delar också ut tvål, desinfektionsmedel och handsprit.
– Det finns områden i Wardak som på grund av inbördeskriget är svåra att nå, och de människorna har också svårt att komma ut från områdena och söka sig till kliniker. Det är vår uppgift att se till att de får utbildning. Vi når ut och är en av få som gör det. Vi ses som en stark, neutral och seriös part, berättar Daniel Madhani.
Sjukvården i Wardak är redan hårt belastad på grund av konflikten. Där ökar SAK kapaciteten för isolerings- och intensivvård, rekryterar omkring 100 ytterligare personal och införskaffar utrustning och medicin.
SAK bedriver också arbete med att öka kunskapen om corona och hur smitta kan undvikas i alla de 14 provinser där SAK har verksamhet. Den informationen sker ute på fältet – att informera via sociala medier och massmedier, som i Sverige, är inte effektivt i Afghanistan.
Den typ av skolor som SAK driver – så kallade byskolor – har fått öppna igen men med bara fem–åtta barn per klass. Genom dem kan SAK nå ut med information om corona i avlägset belägna byar. Ett av de informationstillfällena äger rum i staden Mehtarlam i provinsen Laghman med huvudlärare från bybaserade klasser på landsbygden.
Under utbildningstillfället demonstrerar SAKs personal från regionkontoret i Jalalabad handtvätt och social distans och informerar om rekommendationerna från WHO och hälsovårdsministeriet. Merwais, en av huvudlärarna som deltar, är nöjd.
– Det här var väldigt användbart för oss, säger han.
Men människor inom SAKs program tar också egna initiativ. En av dem är Shukria från byn Nakarabad i provinsen Jawzjan i norra Afghanistan. Hon är biträdande ledare av byrådet och skräddare. Hon har börjat sy upp ansiktsmasker, eftersom det rekommenderas i Afghanistan som skydd mot corona.
– Jag började sy upp masker på egen bekostnad till fattiga människor i nöd. Coro-naviruset är ett allvarligt hot och kan spridas väldigt snabbt, säger Shukria.
Hon fick kunskap om riskerna med spridning av corona när hon deltog i ett
möte för att höja medvetenheten arrangerat av programmet Citizen Charter, som implementeras av SAK.
– De flesta har inte råd att köpa ansiktsmasker, eller så kan de inte hitta dem på marknaden. Jag syr 60 om dagen. Jag har producerat omkring 1 000 masker och delat ut dem till byborna.
Hennes man hjälper henne i arbetet. Byrådet i Nakarabad har 30 medlemmar, hälften är kvinnor. Sedan corona kom till Afghanistan har omkring 3 000 personer, varav hälften kvinnor, deltagit i kunskapshöjande möten i distriktet Fayezabad och staden Shibirghan – en liten del av den informationsspridning som nu pågår.
Text
Eva Kellström Froste, Bashir Ahmad Fayaz, Zabihullah Shinwari