”Stort bröllop innebär starten på ett nytt liv”
TEMA BRÖLLOP | Ett bröllop ska firas stort för det ärbörjan på ett nytt liv, anser Fahima Sadat, 24 år och nygift. Hon tror att det nya livet som gift kommer att bli bra, eftersom hon själv fick fatta beslut om sin tillkommande och eftersom hennes man är utbildad.
Fahima Sadat kommer från byn Khanaqa Takhar. Hon är utbildad vid Takhars universitet och är nyanställd hos SAK som projektledare:
– Vi arrangerade bröllopet förra året i enlighet med vår bys seder Vi bjöd in omkring 500 män och kvinnor, men det kom fler än så och vi välkomnade alla gäster.
Varför bjöd ni så många?
– Enligt vårt sätt att se det innebär bröllop starten på ett nytt liv, så det är av
yttersta vikt för oss och vi försöker fira det stort. Alla måste förstå att det nya livet är viktigt för oss.
Vilken roll spelar islam i giftermålet, och vilken roll spelar traditionerna?
– Det är emot islam med onödiga ceremonier, men de förfärliga sociala traditionerna har pressat människor till det. Enligt islam finns en bröllopsceremoni, men de sociala traditionerna får oss att genomföra flera ceremonier. De kostar mycket, men är obligatoriska för oss alla. Om vi inte har dem kommer byborna att klandra oss.
Hur ser du på framtiden för ditt äktenskap?
– Jag är optimistisk, eftersom det här bröllopet genomfördes efter en överenskommelse med mig och eftersom min man är utbildad, förstår mig och tillåter mig att arbeta. Han litar på mig och vi är ett lyckligt par. Men i andra byar i Afghanistan tillfrågas inte flickorna, och familjerna genomför bröllopet utan hennes medgivande. Det kan bli katastrof.
Vilken blir din roll i din makes familj?
– Det är tio personer i min makes familj där min mans föräldrar har rollen
som familjeöverhuvud. Alla andra måste lyda dem. Min och min mans uppgift är att hjälpa dem. Det kommer vi att göra. Vi hoppas kunna köpa ett eget hem men har inte pengar till det nu.
I Afghanistan är det vanligt att de nygifta bor med mannens föräldrar och syskon i fem–tio år, för att sedan försöka hitta ett eget hem. En del bor dock kvar med sina föräldrar. Andra lämnar sina föräldrars hem direkt efter giftermålet. Föräldrar som bara har en son tillåter sällan att sonen lämnar
hemmet, medan de som har flera söner kan tillåta dem att lämna hemmet under det första eller andra året som gifta.
Text:
QUDRATULLAH ATTAYE
SAKs regionkommunikatör i Taloqan
Läs också: