”Skillnaderna berikar, när de inte utnyttjas”
Qari Khal Mohammad är uzbek. Han är journalist på Takhar National TV med den uzbekiska kulturen som specialitet, han har bland annat gjort program om uzbekernas kultur och traditioner.
– Etnicitet, språk, seder och traditioner är en del av vår identitet och hjälper oss att känna igen varandra. Vi afghaner har ett talesätt: En blomma gör ingen vår. Fler färger ger våren större skönhet. Skillnader i språk, kultur och etnicitet berikar landet, så länge inte diskriminering blir en del av det. Vilket ibland händer. En del utnyttjar skillnaderna och använder dem till sin egen fördel, och det skapar konflikt och krig, säger Qari Khal Mohammad.
Uzbeker är en turkisk grupp som främst bor i Uzbekistan men som också finns i norra Afghanistan, där de förutom uzbekiska talar dari. De flesta är sunnimuslimer.
Qari Khal Mohammad upplever att uzbeker blir förtryckta av andra större etniska grupper i Afghanistan. Uzbeker får heller inte studera på sitt språk.
Hans uzbekiska identitet har en djup påverkan på hans liv och han känner stolthet: uzbekerna delar språk, kultur och traditioner, och han känner till sina förfäder. Men det finns vissa seder och traditioner som han ogillar starkt.
– Som utbildad uzbek tycker jag väldigt illa om några av våra seder och traditioner, eftersom många ser på kvinnor som slavar och inte respekterar deras rättigheter. Kvinnor och flickor berövas sina mänskliga rättigheter. De flesta får inte välja sin man, och några får inte ens träffa sin tillkommande förrän vid bröllopet. Det är bara männen som får fatta beslut i familjen.
Han berättar att månggifte är vanligt.
– Män i familjer som har råd gifter sig flera gånger. Många av dem är stolta över det och tycker att det ger ett bättre liv. En del gör det för att få fler barn, speciellt pojkar, och de vill göra sin stam större och starkare.
Några saker som han lyfter fram som speciella för den uzbekiska kulturen är sport som brottning och buzkashi (ett slags hästpolo). Musik har en särskild roll. De flesta uzbeker vill bilda stora familjer och gifta sig före 20 års ålder.
– Tidigare föredrog de att arbeta inom jordbruk framför att utbilda sig, men nu har situationen förändrats och många har utbildat sig till bland annat läkare och civilingenjörer, säger Qari Khal Mohammad.
SAYED QUDRATULLAH ATTAYE
SAKs regionkommunikatör i Taloqan
Läs fler artiklar ur temat ”Etniska grupper”:
Mångfald – självklar med sårbar
Mohibullah Mahjoor, pashtun: Själviska politiker hetsar fram fördomar
Jan Mohammad Nabizada, tadzjik: ”Alla etniska grupper är som en kedja”
Amir Dad Paiman, hazar: Kultur och traditioner ger samhörighet