Sjukvård tillbaka efter ett år utan löner och medicin
16-åriga Humaira Nuristani fick hjälp på SAKs sjukhus under en svår förlossning. Hon är en av dem som nu fått bättre tillgång till sjukvård i Nuristan sedan SAK tog över ansvaret 2021.
Humaira Nuristani blev gift när hon bara var 15 år. För två månader sedan födde hon sin son Rajab på SAKs distriktsjukhus i Want Wigal.
– Jag hade inte kunnat föreställa mig att jag skulle gifta mig vid denna unga ålder. Jag var inte lycklig över det tidiga äktenskapet. Jag fick inte tillräckligt med mat under graviditeten. Min situation var väldigt besvärlig, och förlossningen var mycket svår. Allt var väldigt överraskande för mig, jag trodde inte att jag skulle bli gravid så tidigt.
Hon oroade sig under hela graviditeten och var rädd inför förlossningen.
– Jag var bekymrad. Jag kunde inte prata med någon om graviditeten, och jag kände skam. När jag kom till sjukhuset uppmuntrade barnmorskorna mig och gav mig energi. De sade till mig: Det är lätt, du kommer snart att vara frisk och återställd. Jag var på sjukhuset i tre dagar.
– Barnmorskorna hjälpte mig mycket under flera dagar. De visade mig hur jag skulle ta hand om bebisen och hur jag skulle amma honom. Jag visste ingenting, och de berättade om varje viktigt steg.
Hennes önskan är att andra föräldrar inte ska gifta bort sina döttrar när de är för unga och noga tänka igenom vilka konsekvenser det kan få, som de hon fått genomlida.
Zarmeena Atiqani, 39 år, är en av barnmorskorna på distriktssjukhuset. Hon har arbetat som barnmorska i 8 år på olika platser i Nuristan.
– Jag växte upp i Nuristan och har sett fruktansvärda saker här. Jag var besviken och ledsen och det var därför jag ville bli barnmorska. Människorna hade inte tillgång till sjukhusvård – det fanns bara ett sjukhus och det var långt borta. Kvinnorna var tvungna att föda hemma. Jag har varit med om att många kvinnor förlorat sina liv, berättar Zarmeena Atiqani.
Hon är väldigt glad över sitt jobb som barnmorska och över att SAK har tagit över ansvaret för all sjukvård i Nuristan.
– Vi hade extremt stora problem innan dess. Under nästan nio månader fanns inga mediciner och ingen fick lön. Trots alla utmaningar gick jag ändå till jobbet på sjukhuset. Vi gjorde vad vi kunde.
Dr Parween-centret är en av de sjukvårdsinrättningar som SAK nu driver i Nuristan. Centret erbjuder sjukvård till de omkring 5 000 boende i Paroon. Där finns fysisk och psykisk hälso- och sjukvård, sängplatser och bland annat kirurgi, röntgen och tandvård. Där finns läkare, varav en kvinna, sjuksköterskor och barnmorskor.
– Sjukvårdssektorn har gått från paralyserat till aktivt läge sedan SAK tog över ansvaret. Nu kan vi möta behoven och har tillräckligt med medicin på kliniken. Vi har tagit emot fler patienter. Vi hade inte fått lön på över ett år, men nu existerar inte det problemet längre, berättar läkaren Ahmad Shah, chef för Dr Parweens sjukvårdscenter.
Noorullah, 30 år, har kommit till SAKs sjukvårdscenter med sin son Mutasim, två år, som drabbats av en allvarlig lunginflammation. Mutasim blev inlagd i fyra dagar.
– Min son var mycket sjuk och vi var väldigt oroliga. Han hade feber, andnöd och ökad andningsfrekvens. Han kunde inte äta och inte andas. När vi kom till kliniken fick min son behandling och blev frisk. Jag är så tacksam. Läkarna har räddat livet på mitt älskade barn, säger Noorullah.