Säkrare förlossningar med barnmorskan i byn
Saberas minnen av sina första fyra förlossningar är svåra. Hon var tvungen att föda hemma. Men hennes femte barn föddes på den nya barnmorskemottagningen i byn.
– En månad före mitt barns födsel öppnade den här barnmorskemottagningen, och jag kunde komma hit och få råd inför förlossningen. När det var dags att föda gick jag hit, och mitt barn föddes utan problem, säger Sabera.
Sar-e-Kunda ligger i Samangan, tre timmars vandring från närmaste sjukhus i provinshuvudstaden Aybak. Färden från Aybak går genom en lång dal, omgiven av majestätiska berg. En flod följer den vindlande vägen.
Ensam i avlägsna byar
Barnmorskemottagningar har nyligen öppnat i avlägset belägna byar i provinserna Samangan och Nuristan. De bemannas av en ensam barnmorska. I Sar-e-Kunda arbetar Nezakat Sadid, 22 år, som är från byn. En månad innan mottagningen skulle öppnas gick hon ut SAKs barnmorskeutbildning och nu ska hon sköta allt själv.
De svåraste fallen skickas till sjukhuset i Aybak. Det finns ingen vakt, ingen städare – men hon är säker på att hon kommer att klara det.
– Jag har sett så många gånger att kvinnor inte får vård för att närmaste sjukhus är för långt bort. Det var därför jag bestämde mig för att bli barnmorska.
När Afghanistan-nytt träffar Sabera har hon kommit på återbesök med sin lille son Murtaza. Hon är 27 år och har fem barn, det äldsta är 8 år. När hon talar om sina tidigare graviditeter och förlossningar är det med bitterhet i rösten.
– Jag hade inte råd att ta mig till närmaste klinik. Jag hade inget annat val än att utstå smärtorna och rädslan i mitt hem, med bara en outbildad kvinna i byn till hjälp. Jag var rädd att mina barn skulle dö.
Olycklig
22-åriga Sima har kommit till mottagningen för sin tredje undersökning under graviditeten. Hon är olycklig inför att få ett till barn.
– Jag oroar mig, på grund av vår ekonomiska situation. Vårt hus brann upp och alla våra ägodelar förstördes. Nu bor jag med min make och vår 1,5-årige son hemma hos min far. Min man arbetar i en sandgruva och tjänar inte mycket. Jag har inte råd med mat till mitt barn, berättar Sima.
Nezakat Sadid tar emot mellan 15 och 20 patienter om dagen. De flesta är gravida, men Nezakat Sadid ger också råd kring familjeplanering och hälsa, barnskötsel, näringskunskap och hygien samt utför vaccineringar. Kvinnorna besöker barnmorskemottagningen fyra gånger under graviditeten och en gång efter förlossningen. Mottagningen tar också emot barn upp till fem års ålder.
– Det sägs att mödradödligheten vid förlossningar är mycket hög i Samangan på grund av att det inte finns tillgång till vård. Sedan mottagningen öppnades har ingen kvinna här dött till följd av sin graviditet. Vår vård är kostnadsfri. Omkring 50 kvinnor har fött barn här sedan vi öppnade. Allt har gått bra, säger Nezakat Sadid.
Stort intresse
Hon berättar att intresset för kliniken var stort i byn. När hon arbetade med förberedelserna frågade byborna varje dag när hon skulle öppna. Hon såg själv med glädje fram emot att välkomna den första patienten i den egna hembyn.
Byn har bidragit med 50 procent av kostnaderna och omkring 100 bybor deltog i arbetet med att bygga kliniken, vilket tog ungefär ett år.
ANNA EK
SAKs Sverigechef,
SAMILULLAH TAYEB
SAKs regionkommunikatör i Mazar-e Sharif