Rekordstort intresse för att stödja SAK
Intresset för att stödja SAK steg till rekordnivåer när talibanerna intog makten i Afghanistan. Över 40 000 gav en engångsgåva, 300 blev nya medlemmar och över 500 nya månadsgivare.
I augusti fick SAK 6,8 miljoner kronor i gåvor från både nya och gamla givare och medlemmar.
– Det är helt fantastiskt med det här engagemanget, oavsett om de skickar en gåva eller blir medlemmar, säger Elisabeth Ramerius, insamlingsansvarig på SAK.
Trycket har varit hårt på SAK i Sverige under den senaste dramatiska utvecklingen i Afghanistan. SAKs talespersoner har deltagit i media dagligen och ibland flera gånger om dagen. Det har gjort att fler fått upp ögonen för SAKs arbete och känt ett behov att engagera sig.
– Oavsett hur många som stannar kvar som givare och medlemmar är det väldigt roligt att så många skänkte gåvor på det här sättet. Det får man aldrig glömma. Många som ger en gåva har kanske inte gjort det tidigare, säger Elisabeth Ramerius.
Pengarna går till SAKs verksamhet med bland annat utbildning av flickor och pojkar, personer med funktionsnedsättningar och landsbygdsutveckling. Men de ökar också SAKs möjlighet att ställa om när omständigheterna förändras så drastiskt som nu.
– Finansieringen av vår sjukvårdsverksamhet i Wardak har stoppats och vi har tillfälligt kunnat ta av de insamlade medlen för att lösa det problemet. Vi vet inte ännu vad den långsiktiga lösningen blir. Pengarna från svenska givare ökar vårt handlingsutrymme i denna svåra tid, berättar Niclas Ericsson, kommunikationschef på SAK.
Enstaka personer, kända personer, företag och föreningar, skolklasser, kaféer och barer – många har tagit egna spontana initiativ till att samla in pengar till SAK. Bara på Facebook har privata insamlingar gett över 540 000 kronor under en månad. Det ökade intresset syns också på sociala medier och på hemsidan. Antalet följare på Instagram steg från knappt 2 800 till omkring 8 200 på en månad. Antalet unika besökare på hemsidan var i augusti 73 246, att jämföra med 6 543 samma period året innan.
Utmaningen för SAK är nu både att hantera allt administrativt, och inte minst att få så många som möjligt att vilja stanna kvar och fortsätta engagera sig.
– Det viktigaste är egentligen inte pengarna i sig, utan stödet från svenska folket till Afghanistans folk. Hela vår verksamhet kommer ur det folkliga stödet, det är en del av SAKs DNA. Men självklart behövs också alla resurser, behoven i Afghanistan är enorma. De pengar vi får direkt från svenska privatpersoner skapar större handlingsutrymme för vårt arbete och det är extra viktigt nu, när framtiden är så oförutsägbar, säger Niclas Ericsson.
EVA KELLSTRÖM FROSTE