Projekt ska engagera män i kvinnors hälsa
TEMA BARNMORSKANS ÅR | SAK har startat ett projekt för att ändra mäns syn på och öka mäns deltagande i mödra- och barnhälsovården och för att främja jämställdhet och kvinnors rättigheter. Det pågår under tre år i tre distrikt i den konservativa provinsen Wardak, där SAK ansvarar för all sjuk och hälsovård.
Projektet består av kurser lokalt ute i byar och parsamtal med föräldrar på hälsokliniker. Förutom till pappor riktar sig projektet till svärmödrar och imamer, eftersom traditionella kulturella och religiösa uppfattningar är starka, med stort motstånd mot jämställdhet och kvinnors självständighet.
I projektet har man bland annat arbetat med att identifiera så kallade agents of change, det vill säga män som redan är positiva, och gatekeepers, traditionella och religiösa ledare, och skapat grupper.
Dessa grupper har deltagit i undervisning om könsbaserat våld, skadliga traditioner och hur dessa kan motverkas, samt familjeplanering och mödra- och barnavård. Sedan har dessa grupper i sin tur spridit kunskapen i sina samhällen.Under 2019 deltog 4 025 personer i sådana utbildningar, 2 040 kvinnor och 1 985 män.
Seema Khalili arbetar i projektet som handledare och hon berättar att hon möttes av skeptiska miner när hon började informera om projektet för lokala hälsoarbetare. De hade aldrig hört talas om något liknande – och det hade inte hon heller. Men när de förstod vad det gick ut på gav de projektet sitt stöd.
– Jag förklarar värdet av att män ska engagera sig och vilken roll de spelar för kvinnors och barns hälsa. I byarna är det männen som bestämmer om kvinnan ska få uppsöka vård eller inte. Därför behöver männen få ökad kunskap, säger Seema Khalili.
Studie: Varannan kvinna saknar kunskap om preventivmedel
I samband med projektet genomförde SAK en studie i de berörda distrikten i Wardak. Den visar att många afghanska kvinnor inte bara saknar tillgång till preventivmedel och mödravård under graviditeten utan också barnhälsovård och kunskap kring att undvika att barnen blir undernärda när mammorna slutar amma.
● Vart fjärde par använder någon form av preventivmedel. Enligt 77 procent av kvinnorna och 85 procent av männen är det pappan som bestämmer antalet barn i familjen.
● 68 procent av männen har kunskap om preventivmedel mot varannan, 48 procent, av kvinnorna.
● 84 procent av kvinnorna, mot 37 av männen, är inte läs- eller skrivkunniga vilket gör att de har svårt att inhämta information och kunskap via skriftliga källor.
● Om en kvinna ska besöka vårdcentral, mödravård, förlossningsklinik eller barnavårdscentral är detta ett gemensamt beslut bara i 40 procent av fallen,
hälften av gångerna (48 procent) är det enbart männen som bestämmer.
● Av 350 intervjuade kvinnor saknade samtliga egen inkomst utanför
hemmet.
● Imamer har en positiv syn på familjeplanering och legitimerar användningen av preventivmedel baserat på vad som står i Koranen om att barnafödande inte får äventyra kvinnors hälsa.
● Svärmödrar har en negativ syn på familjeplanering, men är positiva till att pappor är aktiva kring mammors och barns hälsa.
Källa: SAKs studie i Wardak
Läs också:
Mödravård en väg mot jämställdhet
Fler kvinnor föder säkrare när kunskapen höjs
Barnmorskan Hafiza informerar om preventivmedel vid varje besök