”Kvinnors självförtroende har tagits ifrån dem”
TEMA | KVINNOR OCH TALIBANERNA Hosna Jalil gick i en av SAKs skolor under talibantiden och blev som 26-åring biträdande minister. Nu undrar hon om allt arbete för demokrati och kvinnors rättigheter varit förgäves.
– Jag försöker intala mig att det var värt det, alla liv vi förlorade – men jag tvivlar på det nu. Jag var barn under talibanernas regim. Nu är de tillbaka, men i en starkare version och bättre beväpnade, säger hon.
Hosna Jalil växte upp i provinsen Ghazni, där hon under en tid gick i en av de flickskolor som SAK lyckades bedriva. Som liten flicka drömde hon om att bli kirurg, eftersom ett vårdyrke var den enda möjligheten hon såg för kvinnor att arbeta utanför hemmet. Men efter talibanernas fall öppnades nya möjligheter för Hosna Jalil och Afghanistans kvinnor.
Hon studerade företagsekonomi på universitetet och så småningom blev en tjänst som ekonomiskt sakkunnig i presidentens stab hennes väg in i maktens korridorer. Det som drev henne till statsförvaltningen var behovet hon såg av förändring, framför allt för kvinnor. Hon menar att det inte bara är talibanerna som stått i vägen för kvinnor i Afghanistan.
– 2001 var synen på kvinnor offer-centrerad, de skulle skyddas. Kvinnor var under stark press så det verkade vettigt då. Men senare ändrade vi strategin. För oss var kvinnor inte offer. Kvinnor utgör 51 procent av befolkningen. Om vi kan utveckla kvinnornas kapacitet genom att ge dem samma möjligheter som män kan vi utveckla Afghanistan, säger Hosna Jalil.
Fler kvinnliga poliser
Under hennes tid som biträdande minister på inrikesministeriet var ett av hennes mål att öka rekryteringen av kvinnor till poliskåren. Samma normer som hindrade kvinnor från att bli del av säkerhetsstyrkorna påverkade hur Hosna Jalil själv behandlades på ministeriet.
– Jag blev ignorerad och jag var tvungen att kämpa för allt, varje dag. Jag hamnade i rubrikerna på sociala medier och ibland nationella medier på ett negativt sätt. Om en stor attack skedde någonstans i landet kunde det finnas en bild av mig och ett uttalande om att det finns en inkompetent, oerfaren ung kvinna som arbetar på inrikesministeriet, berättar hon.
När hon ser tillbaka på sin första tid på inrikesministeriet minns hon hur mycket av den hårda kritiken som kom från andra kvinnor. Enligt Hosna Jalil börjar de hinder som finns för kvinnor I Afghanistan med deras attityder till sig själva.
– Kvinnors självförtroende och självkänsla har tagits ifrån dem i många, många år. Om en kvinna utnämns till en hög position eller tar initiativ i den privata sektorn kommer den första kritiken att vara från kvinnor, eftersom de inte tror på sig själva. De tänker: ”Jag kan inte göra det, hur kan hon då göra det?” Den största barriären är deras egen inställning till sig själva, den stänger ner hela deras förmåga och motivation. De tror att de är födda för att tjäna män, säger hon.
Efter två år på inrikesministeriet blev Hosna Jalil fråntagen sina ansvarsområden och förflyttad till en rådgivande funktion som hon inte accepterade. Efter en kort tid som biträdande minister på kvinnoministeriet sade hon upp sig för att studera terrorismbekämpning vid en försvarshögskola i USA, och där befinner hon sig nu.
Svårt påverka
Hon beskriver det Afghanistan som talibanerna nu tagit över som ett helt annat land för kvinnor jämfört med för 20 år sedan, även om mycket fanns kvar att göra. Men hon tror inte att civilsamhället kommer att kunna påverka talibanerna trots att en dryg majoritet av befolkningen är under 24 år och uppvuxen efter talibantiden. Många är utbildade.
– Det kommer att bli svårt för dem. De vill ha ett bättre liv, de kommer inte att ge upp, de kommer att göra motstånd. De gör fredligt motstånd men det kommer att bli blodigt och det kommer inte att ha någon påverkan. Deras vapen är medier och det är delvis därför talibanerna börjat censurera medier. Sedan kommer talibanerna att ge sig på sociala medier. Talibanerna kommer inte att ändra sina principer, då förlorar de sina soldater och sin makt.
Hosna Jalil understryker att både män och kvinnor förlorar på den nya regimen. Hon uppmanar omvärlden att inte vara naiv och gå på talibanernas narrativ om att de har förändrats. Hon uppmanar också omvärlden att inte erkänna talibanernas regim, men att heller inte överge det afghanska folket som kommer att behöva humanitärt stöd. Men annat stöd, finansiellt stöd till regimen, måste villkoras med respekt för mänskliga rättigheter för alla. Hon befarar dock att det kommer att vara svårt att nå resultat.
– De ideologiska principerna är det som binder talibanerna samman. Om det internationella samfundets krav går på tvärs med deras egen ideologi kommer de inte att förhandla bort den, inte om det riskerar att splittra dem. Tyvärr.
Text:
EVA KELLSTRÖM FROSTE
Redaktör
CAJSA WIKSTRÖM
Pressekreterare
Fler artiklar ur temat:
Afghanska kvinnors framtid står på spel
Kvinnorättsaktivist med Koranen som redskap
Fyra röster: Vi vill ha ett jämställt liv