Kvinnornas sparbank ger lån, hopp och vänskap
Kvinnorna i byn Charmgari har bildat ett kvinnoråd och skapat en sparbank. Med hjälp av den tar de inte bara lån och investerar i egna jordbruk, de fattar också beslut om hur deras liv och byns utveckling ska se ut. Dessutom bjuder de på många skratt.
Halima Amiri tar emot med ett stolt leende. Hon är ledare för den så kallade kvinno-shuran, eller utvecklingsrådet, i byn Charmgari. Byn består av ett 30-tal enkla hus mellan små åkerplättar. Staden Aybak, som är huvudstad i provinsen Samangan i norra Afghanistan, ligger inte långt bort.
Kvinnorådet i Charmgari är uppdelat i två grupper, som heter Bahar (Vår) och Parvaneh (Fjäril). De startades med hjälp av SAK för två år sedan.
De flesta av kvinnorna är änkor eller ensamma familjeförsörjare. De har fått hjälp att skapa en kollektiv sparbank där de alla bidrar med en liten summa pengar varje månad.
Ur sparbanken kan kvinnorna ta räntefria lån. Med hjälp av lånen kan de köpa frön för att odla spenat, vattenmelon, potatis eller morötter på åkrarna eller lamm, kalvar och höns som de föder upp.
På den lokala marknaden säljer kvinnorna frukt och grönsaker samt mjölk och yoghurt från djuren. Med hjälp av inkomsterna betalar de av sina lån och sparar till det egna hushållet. Sparbanken fungerar också som försäkringskassa om någon blir akut sjuk och behöver mediciner.
– Innan shuran fanns var vi bara hemma och hade nästan inga pengar. Vi visste knappt vad som hände i grannskapet. Nu har vi inte bara pengar. Vi har en vänskap där vi delar glädje, sorg och våra minnen, säger Halima Amiri.
De andra kvinnorna nickar instämmande.
– Banken kanske ser ut som en liten låda, men innehållet är ett stort mirakel för oss. Stort tack till alla er som hjälpt oss, säger Halima Amiri.
I och med kvinnorådet har kvinnorna fått mer kontakt sinsemellan. De går nu spontant och hälsar på hos varandra. Något som knappt skedde tidigare.
Få av kvinnorna kan läsa och skriva. När Adela Khoram betalar tillbaka en del av det lån hon använt för att köpa en kalv sätter hon ett tumavtryck i kassaboken. De andra kvinnorna gör samma sak. Under tiden pratar och skrattar de glatt.
Fingeravtryck istället för namnteckning.
Hemma hos Zar Khanoum står hennes man och lagar te. Här lever också den lilla pojken Sahel, 6 år, som miste sina föräldrar i en jordbävning i provinsen Takhar för tre år sedan. Som föräldralös placerades han i fängelse. Där lärde han känna Zar Khanoums släkting, som tog med sig pojken hem efter att ha avtjänat sitt straff.
Tillsammans sköter den lilla familjen om ett lamm som Zar Khanoum köpt med hjälp av ett lån från kvinnorådet. Sahel matar gärna lammet med hö.
Zar Khanoum och fostersonen Sahel tar hand om familjens får.
Sabra Mohammadi är änka. Hon har sex barn, varav fem bor kvar i byn. För att klara försörjningen har hon köpt en ko och några höns genom kvinnorådet.
Sonen som har flyttat bor i Iran. Han skulle arbeta där, men råkade ut för en olycka. Sedan dess har Sabra Mohammadi inte hört något från honom. Hon gråter när hon pratar om det. De andra kvinnorna tröstar henne. Sen brister hon ut i skratt när hönsen ska fångas in. De måste ju också få vara med på foto.
Att det är ett stort hål i marken på gården gör det inte lättare. Innan hönsen är infångade har vi alla snart trillat i hålet. Det ser hur komiskt ut som helst. Efteråt bjuds det på valnötter och samtalet mellan kvinnorna fortsätter.
Sabra Mohammadi har köpt en ko och några höns.
TEXT: Anna Ek
FOTO: Malin Hoelstad
Så samarbetar SAK med utvecklingsråd
Den afghanska statens ansvar för alla människors jämlika deltagande i det offentliga livet är långt ifrån uppfyllt på grund av konflikt, en svag stat och korruption.
Människor på landsbygden är ofta missgynnade. De måste själva förbättra sina villkor, men kvinnor och personer med funktionsnedsättningar marginaliseras.
SAK samarbetar därför med byråd, så kallade shuror. Här fattas beslut som är avgörande för lokalbefolkningen.
De råd som SAK samarbetar med väljs genom demokratiska och hemliga val. De kallas utvecklingsråd och måste inkludera kvinnor och personer med funktionsvariationer.
Inom ramen för byråden bistår SAK till exempel kvinnor att skapa egna grupper för gemensamt och småskaligt sparande för inkomstgenererande företagande och arbete.