”Jag är rädd att jag ska drabbas av våld”
Atiqullah Sahil begränsas i sitt journalistiska arbete av det ökande våldet. Vissa saker avstår han från att skriva om av rädsla för konsekvenserna.
Atiqullah Sahil är chefredaktör på det månatliga magasinet Takharistan Newspaper i provinsen Takhar. Han har jobbat som journalist i 40 år.
– Jag har varit intresserad av det här yrket sedan jag var ett barn, till och med när jag inte hade tillgång till tidningar. På den tiden var mat och godsaker insvepta i tidningar och när vi fick in något sådant i hemmet passade jag på att läsa tidningen.
Journalistjobbet är hedersamt
Han tycker att journalistjobbet är hedrande, eftersom han arbetar för samhället, för lag och rättvisa, för förändring och reformer. Atiqullah Sahil ser sig som en brygga mellan regeringen, folket, den privata sektorn och civilsamhället.
– Jag tar reda på fakta, jag analyserar den och utvärderar den och jag skriver, och sedan får läsarna göra sin egen bedömning. Det är viktigt för mig, eftersom det är läsarna som bestämmer och agerar efter publiceringen, och som ett resultat av det kan förändring ske, reformer kan införas i samhället och människor kan få sina rättigheter tillgodosedda, säger han.
Läget allt sämre
Han beskriver situationen som allt sämre. Lag och rättvisa blir svagare för varje dag, våldet grymmare.
– Det finns betydelsefulla saker jag skulle behöva skriva om, till exempel illegala beväpnade grupper och män, men fruktan hindrar mig. Jag är rädd att jag ska drabbas av deras våld.
Vilka är dina förhoppningar och farhågor med fredssamtalen?
– Jag förlorade mitt hopp när jag såg det senaste våldet, och om freden kommer är jag rädd att värden som yttrandefrihet, kvinnors rättigheter och medborgerliga friheter kommer att gå förlorade.
SAYED QUDRATULLAH ATTAYE
SAKs regionkommunikatör i Taloqan
Läs också:
Farligt som journalist klämd mellan två regimer
Brist på säkerhet problem för journalister
Talibaner motarbetar kvinnliga journalister