Humanitär kris och hotade rättigheter efter maktskiftet
När USA lämnade Afghanistan tog talibanerna över makten. Stoppat bistånd, frysta tillgångar och stoppade pengaöverföringar ledde till en djup humanitär kris. Talibanerna införde restriktioner för kvinnor och flickor. SAKs arbete fortsatte trots svårigheterna, även med utbildning av äldre flickor, och tog över sjukvården i ytterligare en provins.
2021 PRÄGLADES AV att talibanerna tog över styret av Afghanistan. Året innan hade USA och talibanerna ingått ett avtal som innebar att USA skulle dra tillbaka sina trupper. Det blev ingen vapenvila och den afghanska regeringen var inte delaktig. De förhandlingar som inleddes samma höst i Qatar mellan talibanerna, regeringen och andra politiska aktörer kom aldrig längre än till procedurfrågor.
USA annonserade först sitt tillbakadragande till den 1 maj 2021, vilket efter det amerikanska presidentbytet ändrades till 31 augusti. Den 1 maj inledde talibanerna en offensiv med början i landsbygdsdistrikt där de redan hade ett övertag. I juli togs de första provinshuvudstäderna, och i mitten av augusti hade talibanerna nått fram till Kabul. När nyheten kom att president Ashraf Ghani hade flytt landet gick talibanerna in och tog över staden, och därmed statsmakten.
Talibanernas övertagande väckte starka reaktioner från omvärlden. Inget land erkände talibanernas regering. Den internationella fond med biståndspengar som till 70 procent finansierat den afghanska staten frystes. USA frös den afghanska centralbankens tillgångar på cirka 7 miljarder US-dollar. Samtidigt skars banksystemet av från omvärlden.
Konsekvenserna blev en djup humanitär kris som ytterligare förvärrades av en långvarig torka. FN beräknade vid slutet av året att 24,42 miljoner afghaner av landets omkring 40 miljoner invånare var i akut behov av humanitärt stöd.
Talibanernas nya de facto-styre innehöll nästan enbart talibaner. Tidigare vaga utfästelser om maktdelning, inkludering och representation i landets styre verkade inte längre vara på agendan.
Talibanerna införde restriktioner för kvinnor och flickor. Efter övertagandet skedde omfattande trakasserier, hot och våld mot civila, kvinnorättsaktivister, människorättsförsvarare och journalister.
Trots svårigheterna efter regimskiftet fortsatte SAK sitt arbete och tog dessutom över vården i ytterligare en provins. Problemen med att få in pengar för att bekosta verksamheten löstes efter hand.