Glöm inte framgångarna i Afghanistan
ANALYS utvärdering av insatserna i Afghanistan | Ofta framställs Afghanistan i väldigt svarta rubriker– fattigdom, våld och människor på flykt. Visst finns det många utmaningar kvar. Men det är även viktigt att lyfta fram framgångarna.
Den utvärdering av insatserna i Afghanistan som lämnades över till den svenska regeringen i början av mars kom fram till att framsteg har gjorts inom bland annat hälsovård och utbildning i landet. Även kvinnors ställning och utvecklingen av ett demokratiskt samhälle har tagit steg framåt. Utvärderingen konstaterar att ”Svenskt bistånd har bidragit till förbättringarna” (SOU 2017:16).
Detta ger en solid och viktig grund för Sveriges framtida biståndsinsatser till Afghanistan. Sverige har alla möjligheter att fortsätta skapa ett bättre liv för barn, kvinnor och andra utsatta i Afghanistan.
Det är också bra att utvärderingen lyfter fram många självkritiska slutsatser. Omvärlden har inte lyckats skapa långsiktig fred och säkerhet. Fattigdomen har inte minskat och utmaningarna är fortfarande stora i Afghanistan.
För oss som har arbetat med hälsa och utbildning i Afghanistan i 35 år oavsett regim, krig eller bristande säkerhet har vi kunnat följa hur stora delar av omvärldens insatser, militära som civila, präglats av okunskap, kortsiktighet och otydliga mål.
Att framgångar uppnåtts trots en eskalerande konflikt, trots omvärldens alltför ofta ogenomtänkta interventioner och trots att landet år 2001 kan beskrivas som i ruin i många aspekter, är stort.
Att bygga upp konfliktdrabbade länder kräver folkligt förtroende, tålamod och långsiktighet. Det förutsätter också kunskap om politiska processer och hur maktförhållanden kan ändras under pågående konflikt. Det är fullt möjligt att bedriva utvecklingsarbete med bra resultat om den rätta kunskapen om finns.
Det afghanska folket har gjort stora framsteg sedan 2002, bland annat med stöd från Sverige. Sett till FN:s Human Development Index, som mäter välståndet i olika länder, har landet vandrat uppåt med 40 procent.
I senaste rapporten över Human Development Index (2016) klättrade Afghanistan ytterligare två steg upp på listan, från plats 171 till 169.
Sex till åtta miljoner barn uppskattas i dag gå i skolan, varav 36 procent är flickor. År 2001 uppskattas siffran ha varit drygt en miljon. Mödradödligheten har sjunkit. Kvinnor finns på ministerposter och sitter i parlamentet, arbetar med medier och det civila samhället har växt.
Svenska Afghanistankommittén har varit verksamma på den afghanska landsbygden sedan början av 1980-talet. I samarbete med afghanerna själva vet vi att det går att att förändra och påverka. Att det svenska folket genom biståndet till Afghanistan bidrar till detta är nu tydligt klarlagt.
Nu är det viktigt att ta tillvara på de lärdomar och framsteg som har skett inom svenskt bistånd i Afghanistan och att Sverige fortsätter det långsiktiga engagemang som Sverige har påbörjat i landet.
Anna Ek, pressekreterare SAK.
LÄS MER
Läs Regeringens utvärdering av insatsen i Afghanistan här. SAK släpper snart en analys av utvärderingen.