Fristadsförfattare efter hot från talibanerna
När journalisten och poeten Mukhtar Wafayee vägrade vika sig för talibanernas hot, attackerades han och hans fru. Situationen blev ohållbar och de tvingades fly Afghanistan. Sedan februari 2019 är han fristadsförfattare i Malmö.
Mukhtar Wafayee ville bli journalist redan som liten. Han växte upp under talibanernas kontroll i en liten by i norra Afghanistan. Varje kväll lyssnade hans pappa på radioutsändningarna men Mukhtar Wafayee förstod inte allt som rapporterades.
– Ibland lyssnade han på utländsk radio där de talade om att talibanerna förtryckte folket och hindrade demokratin. När jag frågade min pappa varför, sa han att jag inte skulle fråga för talibanerna kunde vara farliga. Men jag hade tusen frågor om det som hände runt omkring mig. Det har jag fortfarande och jag kommer aldrig sluta fråga förrän jag har fått svar, säger Mukhtar Wafayee.
I dag är han 27 år och bor sedan februari 2019 i Malmö tillsammans med sin fru Nilofar Langar och deras dotter Flora, 1,5 år. Även Nilofar Langar är journalist och poet. Hon har också undervisat i persisk litteratur.
Journalist ett farligt yrke
Malmö var inte den första anhalten då de tvingades lämna sitt hemland, flykten gick via norra Afghanistan, Indien och Uzbekistan.
– Vi försökte hitta någonstans där vi var trygga men talibanerna försökte hela tiden hitta mig och vi reste mellan olika platser. Sedan ansökte jag om att bli fristadsförfattare, säger Mukhtar Wafayee.
Han fick ett tvåårigt stipendium via nätverket ICORN (International Cities of Refuge Network) som ger hotade kulturarbetare en trygg plats att verka. Malmö är en av drygt 70 städer som ingår i ICORN.
– I Afghanistan arbetade jag med grävande journalistik. Jag skrev om korruption, extremism och krigsherrar. Det var ett bra yrke men det var farligt. Yttrandefrihet och journalistik är mäktiga vapen i kampen mot fundamentalism. Under talibanernas styre fanns ingen fri journalistik men i dag finns det tusentals journalister som slåss för en demokratisk utveckling
och mänskliga rättigheter.
Situationen blev ohållbar
Det hör till vanligheterna att journalister i Afghanistan hotas och trakasseras av olika krigförande grupper. Under 2018 dödades 16 mediearbetare och under 2019 fick fem journalister sätta livet till. Reportrar utan gränser rankar Afghanistan på plats 122 i sitt pressfrihetsindex över sammanlagt 180 länder i världen.
– Det finns många terroristgrupper som har stor makt och hotar journalister och konstnärer. När jag skrev en artikel om hur talibanerna försöker kontrollera skolorna genom att stryka ämnen som matte och geografi och ersätta dessa med fundamentalistiska läror om islam, ringde de upp mig och bad mig radera artikeln från internet.
Mukhtar Wafayee vägrade och ett par dagar senare när han och hans fru var på väg hem från en tv-intervju besköts deras bil med flera skott. En kort tid efter händelsen fick Nilofar Langar missfall och Mukhtar Wafayee är övertygad om att skottdramat var orsaken.
Säkerhetssituationen för paret blev ohållbar och de flydde Kabul.
– I Malmö fortsätter jag att arbeta som journalist. Jag har mitt nätverk och mina kontakter kvar i Afghanistan och jag skriver om händelserna och utvecklingen där.
Text:
Görrel Espelund
Frilansjournalist