Ur Afghanistan-nytt

Shahla talar teckenspråk med 11-åriga Fayaz.

”Det känns fantastiskt när de kramar om mig”

Funktionsnedsättning Shahla Azizi, 51 år, har jobbat på SAK i nästan halva sitt liv. Hon arbetar med utbildning på programmet för personer med funktionsnedsättningar i Mazar-e Sharif.

Kreativt tänkande krävs för att låsa upp pengarna

Analys Redan innan talibanerna tog makten var Afghanistans ekonomi svag och kraftigt beroende av utländskt stöd. Tidigare utgjorde utländska anslag, i form av militärt och civilt stöd, cirka 8,5 miljarder US-dollar per år. Det motsvarade 43 procent av Afghanistans BNP och finansierade
75 procent av landets offentliga utgifter, 50 procent av budgeten och omkring 90 procent av statens säkerhetsutgifter.

Margareta på en stig i grönskande sommarlamdskap.

” Vi har Afghanistan i våra hjärtan”

Ur Afghanistan-nytt Margareta Fränne, 80 år, bodde i Afghanistan i början på 1970-talet. När SAKs lokalförening i Södertälje bildades 1980 var det självklart för henne att engagera sig, och det har hon gjort sedan dess.

Musiker spelar traditionella instrument.

Talibanerna stoppar musiken

Ur Afghanistan-nytt Den afghanska musiken är återigen hotad. Talibanerna har inte utfärdat något officiellt förbud, men genom hot, trakasserier, attacker och mord har de ändå lyckats skrämma iväg musiker utomlands och tysta dem som är kvar.

En man vid en filmprojektor.

Afghansk historia på gömda rullar

Ur Afghanistan-nytt Filmer som räddades undan talibanerna i ett lönnrum är grunden i en dokumentär om afghansk filmhistoria.

Flod rinner genom ett bergigt område.

SAK tar över sjukvård i Nuristan

Aktuellt SAK har från och med oktober tagit över ansvaret för sjukvården i ytterligare en provins, Nuristan. Det är en av de fattigaste och mest underutvecklade av Afghanistans 34 provinser.

När musiken tystnar eller går i exil

Ur Afghanistan-nytt Talibanerna har inte officiellt förbjudit musik, men de har agerat och uttalat sig på sådana sätt att musiken ändå håller på att tystna i Afghanistan.

Omvärlden driver landet tillbaka till 90-talets mörker

Andreas Stefansson SAKs generalsekreterare Andreas Stefansson ger i sin krönika en personlig bild av följderna av de sanktioner som finns mot Afghanistan.

Miljoner riskerar dö av svält

Ur Afghanistan-nytt Miljoner afghaner riskerar att dö av svält i vad som redan betecknas som en av världens värsta humanitära kriser. 22,8 miljoner människor kommer att drabbas av akut brist på mat på grund av den ekonomiska krisen, konflikten, torka och covid-19.