Ibrahim lär sig svetsa – och spara pengar
”Det behövs metallarbetare här i byn och jag tror att jag kommer kunna leva på det.” – Ibrahim Nazari, 17 år.
Några anteckningsböcker ligger på en matta på golvet, i den lilla lokalen i byn Melik Watani i provinsen Jawzjan. Det är sparlånekassans bokföring. På samma matta håller man möten och samlas för att dricka te.
Runt omkring är ett 15-tal unga män ivrigt sysselsatta med att mäta, skära och svetsa metall med olika tekniker. Läraren Abdul Mohamad rör sig mellan dem på snabba fötter, pekar och visar, tar över verktygen och demonstrerar.
– Mäta och skära ut metallen är det svåraste, säger Ibrahim Nazari, 17, som är en av de yngsta deltagarna.
Han är en av över 500 personer som fick en yrkesutbildning genom SAK 2022, många av dem var kvinnor eller personer med funktionsnedsättningar.
Melik Watani är en fattig by, som drabbats hårt av torka under året. Syftet med utbildningen är att deltagarna, trots den svåra ekonomiska situationen, ska klara att försörja sig. Genom att de också får hjälp att starta en sparlånekassa kan de ta ett litet lån, till exempel för att skaffa den utrustning som behövs för att starta eget.
– Det behövs metallarbetare här i byn och jag tror att jag kommer kunna leva på det, säger Ibrahim.
Längst in i lokalen hänger en skrivtavla med några enkla ord på dari. Eftersom många av killarna är analfabeter, ingår träning i att läsa och skriva i utbildningen.
– Det går väl ok, säger Ibrahim lite generat.
När han får prata om svetsning skiner han upp igen och hämtar föremål han jobbat på och visar upp.
– Jag gillar verkligen att svetsa, det är som en hobby.
SAK arbetar på liknande sätt som i Melik Watani i hela sitt landsbygdsprogram. Yrkesutbildning och sparlånekassor kombineras för att människor på landsbygden ska kunna skapa sig försörjningsmöjligheter, eller bygga ut en liten verksamhet de redan har. För att göra verksamheterna hållbara erbjuds utbildning i affärsutveckling och stöd till producentgrupper.
Text och bild: Niclas Ericsson