Rapport från aktivitet i Helsingborg

Rapport från medverkan i Afghansk Kulturkväll onsdagen den 30/3

Veckan innan hängde vi en del bilder från "Landet och Folket" av Börje Almqvist i deras samlings/mötes lokal. Det var mycket uppskattat och de tyckte inramningen var riktigt snygg.
Det fanns 2 glasskåp/montrar där vi hade ställt ut saker och föremål som Anders Fänge och Hanneke Kouwenberg har hemma hos sig själva.

Personalen trodde att det skulle komma en sådär 10 till 25 pers. Men det bara vällde in folk och det slutade med att det var över 200 besökare. Man fick flytta på bokhyllar och släpa fram stolar.
Mestadels var det ensamkommande barn och ungdomar, en del afghanska familjer och vuxna som jobbar med dem. Alla lika vänliga, entusiastiska och glada. Några afghanska familjer hade lagat mat och det var i god afghansk anda: först var de bekymrade över att maten inte skulle räcka och vid kvällens slut gick de hem med resterna. Det var gott!
Det var synd att mikrofonen inte fungerade så det var svårt att bli hörd. Föreläsningar fick kortas in en del. En afghansk kille som skulle prata om sin erfarenhet att komma hit, plugga, bilda familj och få jobb, fick spara det till något annat tillfälle. Det bekymrade inte det minsta den unga publiken, för efter ett uppträdande av en ung afghansk musikant (som Hanneke av en slump hittade) ville de bara ha mer av detta. Det var bara att vara lyhörd.
Inom nolltid var telefonen inkopplad, dansgolv fixat och sedan körde de loss! Några visade även sina kunskaper i Breakdance!
Under tiden kunde man äta och mingla.

När det var slut hjälpte alla till med att ställa i ordning och efter en kvart stod allt på plats igen.

Personalen på biblioteket påpekade att de aldrig hade haft en sådan rolig kväll med så mycket folk.

Ja, det var verkligen fantastiskt. Får se om det ska bli mer av detta. Säkert.