Afghanistan-Nytt #3 2014
Hotet mot journalister är ett hot mot demokratin.
Yttrandefrihet är en av de viktigaste rättigheterna vi har. För att fullt ut kunna delta i demokratiska processer är fri åsiktsbildning och tillgång till information en nödvändighet. Därför är det helt grundläggande att journalister tar sitt ansvar och arbetar enligt de yrkesetiska metoder som finns, så att vi kan lita på att den information som når oss inte är partisk.
Dessvärre ökar hoten mot journalisterna i Afghanistan, vilket hindrar dem från att utföra sitt viktiga uppdrag. Enligt Reportrar utan gränser ökar pressfriheten ändå generellt i Afghanistan, men om den goda trenden ska hålla i sig behöver inhemska journalister både stöd och utbildning, skriver Terese Cristiansson (sid. 6).
Martin Schibbye menar att det på senare tid har skett en förskjutning, där journalister inte längre uppfattas som neutrala granskare utan allt oftare betraktas som en part i konflikterna. Just nu skriver han därför en handbok för journalister som arbetar i konfliktområden (sid. 8). För visst är det är lätt att avskräckas? Vi är många som fortfarande är illa berörda av Nils Horner, som befann sig i Kabul för att bevaka presidentvalet men i stället sköts till döds på öppen gata en vanlig tisdagsmorgon för ett halvår sedan.
Om vi ska förstå omvärlden är vi beroende av en levande utrikesbevakning. Just nu riktas det mediala strålkastarljuset bort från Afghanistans folk av många olika anledningar, och det kan få enorma konsekvenser. Inför det kommande toppmötet i London, där givarländerna ska diskutera biståndet till landet, väljer SAK att delta i den internationella kampanjen Don´t forget Afghanistan. Läs mer om organisationens framtida påverkansarbete på engagemangssidorna (sid. 15). Vi måste hjälpas åt så att världen inte glömmer Afghanistan.