Afghanistan-nytt nr 4 2016
TEMA | UTVISNING TILL ETT LAND I KRIS
Omvärldens återsändande av flyktingar riskerar att skada Afghanistans utveckling.
I Afghanistan bygger barnens framtid på att de får undervisning av god kvalitet, kanske till och med mer än på andra platser i världen.
Utbildning är en väg ut ur fattigdom och en viktig del i att bygga ett stabilt och rättvist samhälle. Men i de områden i Afghanistan där väpnade konflikter pågår drabbas skoleleverna. Dels på kort sikt för att striderna hotar deras säkerhet, dels på lång sikt när barnens koncentration påverkas av oro och när kvaliteten på undervisningen försämras för att skolorna behöver flytta eller stänga.
Just för barnens skull är det ibland nödvändigt att stänga skolor tillfälligt, men SAK jobbar intensivt för att slippa stänga skolor helt. Det krävs nämligen en helt annan ansträngning att starta upp en skolverksamhet från början än att återuppta en verksamhet som redan finns. Att rekrytera nya lärare när de gamla har flyttat är en utmaning, liksom att vinna föräldrarnas förtroende så att de vågar låta sina barn börja i skolan. Därför är det ett viktigt uppdrag att se till att utbildningen hela tiden fortsätter, så länge det går.
I staden Kunduz i provinsen med samma namn i norra Afghanistan, har strider pågått under de senaste två åren när talibaner har försökt att erövra staden som senare har återtagits av regeringssidan. Du kan läsa om hur SAKs elever i Gunash byskola påverkas av dessa strider på sidan 14.Väpnade konflikter pågår inte bara i Kunduz, utan regelbundet i hela 29 av landets 34 provinser.
Under det första halvåret av 2016 rapporterades det högsta antalet civila dödsoffer sedan 2009 enligt Unama, FN:s stödinsats i Afghanistan. Alltså är det inte trovärdigt att påstå att Afghanistan är ett säkert land. Många av oss som jobbar nära Afghanistan tar dagligen del av berättelser om att människor känner sig tvungna att fly.
Engagemanget mot utvisningar av afghaner och mot Sveriges nya och mer strikta asyllagar vuxit under hösten. Läs om hur Sveriges och EU:s migrationspolitik påverkar afghaner och Afghanistans utveckling på sidan 6.
Carla da Costa Bengtsson
Redaktör Afghanistan-nytt