Svenska Afghanistankommittén upplever ökat våld mot hälsoarbetare, patienter och vårdinrättningar
– Ingen vet motivet bakom morgonens attack. Det kan vara en privat uppgörelse, eller politiskt motiverad. Svenska Afghanistankommittén har dock under den senaste tiden upplevt en oroande ökning av våld mot hälsopersonal och patienter vid våra kliniker och sjukhus, säger Anna-Karin Johansson.
I morse dödades tre läkare från den amerikanska organisationen Cure vid organisationens sjukhus i Kabul.
– Ingen vet motivet bakom morgonens attack. Det kan vara en privat uppgörelse, eller politiskt motiverad. Svenska Afghanistankommittén har dock under den senaste tiden upplevt en oroande ökning av våld mot hälsopersonal och patienter vid våra kliniker och sjukhus, säger Anna-Karin Johansson, generalsekreterare på Svenska Afghanistankommittén.
Svenska Afghanistankommittén har under den senaste tiden drabbats av en rad incidenter vid sina hälsoinrättningar, nu senast i provinsen Wardak, ca en timme från Kabul. Dåden har utförts av afghansk polis, säkerhetstjänst och av väpnade grupper. Tidigare har SAK drabbats av våldsamma incidenter utförda av personer från ISAF-styrkan. Se pressmeddelande Svenska Afghanistankommitténs klinik skadad av ISAF.
Svenska Afghanistankommittén har endast afghansk anställd personal vid sina hälsoinrättningar och sjukhus.
– Det pågående våldet mot hälsoarbetare och patienter är ett mycket allvarligt problem i Afghanistan. De som drabbas värst är de som behöver vården allra mest, säger Jörgen Holmström, tillförordnad landschef i Afghanistan.
På morgonen den 18 april spärrade en grupp från den afghanska säkerhetsstyrkan av SAKs distriktssjukhus i Sayabad, Wardak, med argumentet att de letade efter personer från en beväpnad oppositionsgrupp. När de inte hittade vad de sökte lämnade de sjukhuset vid lunchtid. Senare på eftermiddagen kom en ny, större grupp från den afghanska polisen. De uppträdde hotfullt och våldsamt.
Poliserna misshandlade sjukhusvakten, gick in och började trakassera och hota sjukhuspersonalen och de tvingade in en stor del av personalen i ett rum som de låste. Därefter började de slå sönder dörrar i sjukhuset, bland annat den till kvinnokliniken. De stormade förlossningsavdelningen när en kvinna förlöste ett barn och på avdelningen slet de av en annan kvinna hennes slöja.
– Det är helt oacceptabelt att hälsoinrättningar, hälsoarbetare och patienter behandlas helt utan respekt. Den internationella humanitära rätten reglerad i Genévekonventionen finns till för att försäkra att alla som är i behov av vård och medicinsk hjälp ska få det. Den internationella humanitära rätten finns också för att förhindra att den här typen av incidenter ska hända. Alla parter i en konflikt måste respektera detta, säger Jörgen Holmström.
Svenska Afghanistankommittén har redan haft möten med provinsguvernören, hälsochefen och polischefen i Wardak om händelsen. Möten planeras nu med internationella Röda Korset, det afghanska hälsoministeriet och andra organisationer rörande denna och andra incidenter för att garantera säkerheten för hälsoarbetare och patienter i Afghanistan.