Svenska Afghanistankommittén ny förmånstagare till PostkodLotteriet!
Men en check på 7 miljoner kronor välkomnade PostkodLotteriet Svenska Afghanistankommittén att bli ny förmånstagare. Anna-Karin Johansson, generalsekreterare på Svenska Afghanistankommittén, tog emot checken på Fryshuset i Stockholm under torsdagskvällen.
– Stödet från PostkodLotteriet och stödet från alla lottköpare gör att vi kan arbeta aktivt för ett ökat engagemang för kvinnor, barn och utsatta personer på den afghanska landsbygden, säger Anna-Karin Johansson. Det är viktigare än någonsin att vi fortsätter stödja Afghanistan i en period när det internationella samfundet drar sig ur landet. Vi är oerhört glada över ert stöd!
Bidraget på 7 miljoner kronor kommer bland annat att gå till byggen av skolhus till barn som idag får sin undervisning under bar himmel. Svenska Afghanistankommittén kommer att satsa mer på utbildning av barnmorskor de närmsta åren.
Barnmorskorna bidrar till något alldeles exceptionellt. De, tillsammans med renare vatten, är de främsta orsakerna till att mödra- och barnadödligheten minskar i Afghanistan. De flesta är verksamma i byar långt från någon fungerande vårdinrättning eller sjukhus. De för samtal om hälsa, rättigheter och preventivmedel.
– Afghanistan är ett av världens fattigaste och mest konfliktdrabbade länder. Här finns många av världens allra mest utsatta människor. Det känns därför väldigt bra att välkomna Svenska Afghanistankommittén som ny förmånstagare till PostkodLotteriet, säger Stina Götbrink, välgörenhetschef på PostkodLotteriet.
Svenska Afghanistankommittén finns på den afghanska landsbygden och jobbar mot fattigdom och konflikt. Av 5300 anställda är över 99 procent afghaner. Oavsett regim, krig eller bristande säkerhet har verksamheten pågått i över 30 år. Det går lika många barn skolorna vi driver som i Halmstad och hela Skånelän tillsammans. Över hälften av dem är flickor. Vi utbildar barnmorskor och sjuksköterskor i ett samhälle där mödra- och barnadödligheten är mycket hög. Vi stöttar de svagaste grupperna så att de kan göra sina röster hörda och delta i beslut som rör dem själva.