Ny Sverigechef och ny pressekreterare på Svenska Afghanistankommittén
Anna Ek blir ny Sverigechef och Mattias Bengtsson Byström ny pressekreterare på Svenska Afghanistankommittén, SAK. Biståndsorganisationen, som nästa år fyller 40 år, presenterar i helgen sin årsrapport på årsmötet i Lund samt delar ut det årliga solidaritetspriset.
Anna Ek, tidigare ordförande för Svenska Freds och pressekreterare på Svenska Afghanistankommittén, SAK, sedan 2017, blir ny Sverigechef för biståndsorganisationen. Som Sverigechef ska Anna Ek planera, leda och samordna arbetet i Sverige, inklusive leda den satsning på medlemsrörelsen som styrelsen och medlemmarna kommit fram till behövs. En annan viktig del av är att samarbeta med landchefen i Afghanistan kring organisationsutveckling.
– Vi fortsätter vårt arbete för en långsiktig förändring för de mest utsatta i Afghanistan: kvinnor, barn, personer med funktionsvariationer och internflyktingar. Förra året såg vi till att 90 000 barn fick skolgång i ett av världens fattigaste och mest krigsdrabbade länder. Och vi hade nästan 3 miljoner patientbesök på våra kliniker, säger Anna Ek.
Ny pressekreterare blir i stället Mattias Bengtsson Byström, som bland annat varit pressekreterare i Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén och på Pensionsmyndigheten samt jobbat på lokaltidningar och TT.
– Jag har varit biståndsarbetare tre år i Chile och ser fram emot att åter jobba med statistik och fakta kring rättvisa, jämställdhet och att ge människor en chans att påverka sin egen situation. Här kan Sverige och Svenska Afghanistankommittén göra skillnad i världen, säger Mattias Bengtsson Byström.
Lördag den 25 maj har Svenska Afghanistankommittén, som bildades 1980, årsmöte i Lund samt delar ut sitt årliga Solidaritetspris. Söndag den 26/5 kl 09:30–12:45 på Scandic Star Lund hålls seminariet ”Fredsprocessen, klimatförändringar och unga generationens framtid i Afghanistan”. Medverkar gör Anders Fänge, styrelseledamot, Parwiz Ahmad Faizi, kommunikationschef i Kabul och Salma Shah, senior programhandläggare i Kabul. Läs mer https://sak.se/aktuellt/arsmote2019.
Om Anna Ek:
Var ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen i åtta år, ett heltidsuppdrag. Magisterexamen i mänskliga rättigheter och magisterexamen i statsvetenskap. Började som ideell medlem i Svenska Freds lokalförening i Lund 2003, som kassör och sedan ordförande. Pressekreterare på SAK sedan 2017.
Här finns en längre intervju: https://sak.se/aktuellt/halla-dar-anna-ek-ny-sverigechef
Om Mattias Bengtsson Byström
Utbildad journalist som jobbat på bland annat Skånska Dagbladet, Dala-Demokraten och Tidningarnas Telegrambyrå, TT. Varit biståndsarbetare och utrikeskorrespondent i tre år i Chile för UBV Latinamerikagrupperna. Jobbat som pressekreterare i riksdagen, på Pensionsmyndigheten och i Stockholms stadshus för Daniel Helldén (MP).
Om Afghanistan ur Årsrapport 2018:
- 2018 uppvisade det högsta dödstalet för civila sedan 2009 när FN-uppdraget Unama började mäta
- Säkerhetssituationen var fortsatt mycket instabil under 2018.
- Ovanpå mer än 40 år av konflikt, en förödande torka i över halva landet vid slutet av 2018, utbredd osäkerhet avseende livsmedelsförsörjningen och försämrad tillgång till naturresurser, kommer nya hot i form av klimatförändringar, fler naturkatastrofer och chocker.
- Under året hördes många civila röster, och en begynnande fredsrörelse, som krävde handling för fred. Många sociala indikatorer visar också på förbättring.
Om SAK:s verksamhet 2018:
- Utbildning. Fler än 85 000 barn (varav 58 procent var flickor) i fler än 2 600 klasser gick i skolor med stöd av SAK.
- Hälsovård. Under året hade SAK fler än 2,9 miljoner patientbesök, varav 58 procent var kvinnor.
- Utbildning av barnmorskor och sjuksköterskor. Under året tog en klass med 25 kvinnor från SAKs skola för sjuksköterskor examen. Totalt 69 kvinnor går de pågående utbildningarna till sjuksköterskor och 70 kvinnor till barnmorskor. Sammanlagt är de fördelade på sex klasser, som kommer att ta examen under 2019 och 2020.
- Rehabilitering. Fler än 23 000 personer behandlades med sjukgymnastik. Fler än 13 000 personer fick ortopediska hjälpmedel
- Försörjningsmöjligheter. Under året gav SAK stöd till 501 byråd genom att underlätta val, planera utvecklingsprojekt och engagera lokala myndigheter. SAK gav stöd till 748 spar- och låneföreningar. Många medlemmar fick utbildning i affärsutveckling.