När Afghanistans militär ska ta över…
Västvärlden är på väg att militärt lämna Afghanistan. Hur ska överlämnandet till afghansk militär gå till? Först ut är de ”svenska” områdena i norra Afghanistan…
Västvärlden är på väg att militärt lämna Afghanistan. Hur ska överlämnandet till afghansk militär gå till? Först ut är de ”svenska” områdena i norra Afghanistan. I respons till dagens uttalande från president Hamid Karzai har Svenska Afghanistankommittén (SAK) tillsammans med en rad andra europeiska biståndsorganisationer har tagit på sig ansvaret att övervaka överlämnandet av det operativa säkerhetsansvaret i ett antal afghanska provinser.
Under ett möte i Europaparlamentet förra veckan beslutade SAK tillsammans med flera andra europeiska organisationer som arbetar i Afghanistan att använda sin närvaro på Afghanistans landsbygd för att agera vakthund i överlämnandets första fas.
– Vi måste se till att de lokalsamhällen vi arbetar med inte kommer till skada i processen. Överlämnandet bör vara en transparent process och europeiska stater måste ta ett fortsatt ansvar, säger SAKs generalsekreterare Peter Brune.
Svenska Afghanistankommittén saknar en offentlig debatt kring överlämnandet av säkerhetsansvaret. Det råder en total avsaknad av seriös debatt och analys av hur trupptillbakadragandet kommer att påverka Afghanistans landsbygd. Det enda vi har sett hittills är några pressmeddelanden kring tidtabeller för tillbakadragandet. Denna tystnad har redan blivit en grogrund för misstro och osäkerhet kring landets framtid.
– Vi är oroliga över hur den här övergången kommer att påverka utvecklingsbiståndet, mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter och rättsäkerhet, säger Marta de la Cera, koordinator för det europeiska nätverket ENNA (European Network of NGOs in Afghanistan) där Svenska Afghanistankommittén ingår.
Svenska Afghanistankommittén är en av totalt 16 medlemsorganisationer från olika europeiska länder i ENNA-nätverket. De områden som är aktuella för ett överlämnande i detta första skede är Panjshir och Bamiyan, områden runt Kabul och städerna Herat och Mazar-e-Sharif samt Laskhar Gah.
Vid frågor kontakta SAKs pressekreterare Markus Håkansson 070-771 03 32 | markus.hakansson@sak.se