Biståndet till Afghanistan bör planeras centralt för att kunna förverkligas lokalt
Europeiska nätverket för utvecklingssamarbete i Afghanistan – ENNA, uppmanar nu Sverige som ordförandeland i EU att få till stånd en gemensam riktning för biståndet till Afghanistan. Behov och långsiktighet bör styra var biståndspengar hamnar, inte militära prioriteringar och givarländernas politiska strategier.
I slutet av oktober ska EU lämna en deklaration för hur man ska arbeta med bistånd i Afghanistan. Inför detta har det europeiska nätverket ENNA, bestående av biståndsorganisationer från femton EU-länder samt brittiska och irländska BAAG med 35 europeiska biståndsorganisationer, lämnat förslag på flera angelägna punkter. ENNA uppmanar även EU att återuppta sina åtaganden; koordinera det europeiska biståndet och följa Afghanistans nationella utvecklingsstrategi.
– Idag fördelas EU-ländernas biståndspengar utifrån givarländernas politiska strategier, säger Karl Torring, talesperson för ENNA. Största andelen biståndspengar hamnar i de provinser där de enskilda länderna bidrar med militär trupp. Besluten om vad som ska prioriteras fattas då lokalt baserat på givarländernas egna politiska strategier.
I teorin finns en EU-deklaration från 2005 som säger att EU ska stödja den afghanska regeringens strategi för utvecklingsarbete. I och med detta ska EU tillsammans arbeta för att bekämpa fattigdom i hela landet, bidra till institutionsbyggande och stärka det afghanska civilsamhället. Verkligheten ser annorlunda ut. I praktiken tillämpas idag inte ett enat synsätt från EU-länderna när det gäller hur biståndet till Afghanistan ska fördelas, vilken typ av bistånd som behövs eller vad givarländerna bör prioritera. Vissa länder går direkt förbi den afghanska regeringen och satsar på projekt utifrån egna bedömningar. En modell som varken är långsiktig, tydlig eller framgångsrik, menar ENNA.
– Biståndet måste bygga regeringens egen förmåga att stötta sitt land. Det är först då som biståndet kan bli långsiktigt, menar Karl Torring.
ENNA uppmanar nu EU att återuppta löftet om en gemensam hållning för EU i Afghanistan. Vidare bygger ENNAs förslag på att främst stärka befolkningen i provinser och byar i Afghanistan, för att på så sätt skapa ett starkt civilsamhälle som kan utöva påtryckningar mot staten, få politiker att lyssna och hålla sin regering ansvariga för utvecklingen i Afghanistan.
I Sverige representeras ENNA av Svenska Afghanistankommittén.
För mer info alt få del av ENNAs förslag till EU i sin helhet, kontakta Karl Torring på tel: +44(0)751345 90 43 alt e-mail: karl.torring@ennanet.eu