Barnens bild av krigets Afghanistan
En majoritet av Afghanistans befolkning är barn (häften är under 15 år). I Afghanistan är det krig – ändå ritar barnen där oftast om sina drömmar. I alla fall kan det verka så när man tittar på deras alster som är ett resultat av ett vänskoleutbyte mellan Sverige och Afghanistan som drivs av Svenska Afghanistankommittén (SAK).
Barn berättar vad de ser. Direkt och oförvanskat. En majoritet av Afghanistans befolkning är barn (häften är under 15 år). I Afghanistan är det krig – ändå ritar barnen där oftast om sina drömmar. I alla fall kan det verka så när man tittar på deras alster som är ett resultat av ett vänskoleutbyte mellan Sverige och Afghanistan som drivs av Svenska Afghanistankommittén (SAK).
Men så igår kom en ny laddning teckningar, som vanligt i konstiga kuvert med exotiska frimärken. Här framträder, genom barnens teckningar, en annan bild – kanske den sanna. Kriget.
– Jag vet inte om de själva upplevt det som de ritat, eller om de fått det berättat för sig, men det spelar kanske inte så stor roll. De är barns bilder från kriget och de får mig att vilja gråta, men de visar också att vi aldrig kan ge upp, säger Jane Karlsson, Sverigekoordinator för SAKs vänskolearbete.
Det har varit krig i Afghanistan i 30 år. De senaste 10 åren, sedan USA:s invasion av landet har konflikten krävt fler dödsoffer för varje år. Under första halvåret i år beräknas nästan 1500 personer ha dödats, men siffror från kriget är svåra att verifiera och mörkertalen är sannolikt omfattande.
– Sådana här teckningar ska barn inte behöva rita och tills de inte längre behöver rita dem måste SAK och andra organisationer och enskilda människors arbete för fred fortsätta, säger Jane Karlsson.
Titta på teckningarna så förstår du vad Jane menar!
Läs mer på www.sak.se
Kontakt | Markus Håkansson, pressekreterare, SAK
markus.hakansson@sak.se | 070-771 03 32