Afghanistankunskap till de som möter flyktingar i vardagen
När SAK gjorde en undersökning bland dem som möter flyktingar i sitt yrke eller vardag framkom att det som efterfrågas är ett enkelt material som tar upp både djup och lättare fakta blandat med personliga berättelser från människor med egen erfarenhet av landet.
– Det senaste året har vi fått in mängder av frågor i veckan från personer som undrar saker om Afghanistan. Det kan handla om allt från tillgången till sexualundervisning till vilka maträtter som är populära. Den gemensamma nämnaren är att frågorna kommer från personer som i sin vardag, kanske för första gången, möter personer som kommer från Afghanistan, säger Krister Holm, kommunikationschef på Svenska Afghanistankommittén (SAK).
När SAK gjorde en undersökning bland dem som möter flyktingar i sitt yrke eller vardag framkom att det som efterfrågas är ett enkelt material som tar upp både djup och lättare fakta blandat med personliga berättelser från människor med egen erfarenhet av landet.
Utifrån detta rekryterades sju ambassadörer, unga personer som någon gång i sitt liv kommit till Sverige från Afghanistan.
– För mig är det viktigt att både dela med mig av all fantastisk mat, musik och underbara traditioner och samtidigt få människor att förstå varför ett fortsatt stöd till Afghanistan är otroligt viktigt, säger Shabnam, en av ambassadörerna för Lär känna Afghanistan.
Hon fortsätter:
– Det här är mitt sätt att skänka mer kunskap till människor i Sverige och förhoppningsvis få vara med och bidra till en bättre framtid för Afghanistan.
Ambassadörerna kommer under våren att föreläsa runt om i Sverige, för bland andra lärare, kommuntjänstemän och boendepersonal. Är man intresserad av att lära sig mer om Afghanistan så finns materialet tillgängligt på https://sak.se/lar-kanna-afghanistan
– Ambitionen är att vår långa erfarenhet av att jobba med de mest utsatta i Afghanistan, i kombination med ambassadörernas personliga erfarenheter och upplevelser, ska ge människor nya insikter om Afghanistan som land och om de som flytt hit till Sverige. Samtidigt hoppas vi att de ska förstå att det fortfarande finns mycket positivt att göra i Afghanistan. SAKs arbete är nu mer relevant än någonsin, säger Peder Jonsson, ordförande för Svenska Afghanistankommittén.
Om kampanjen:
På SAKs hemsida finns ett informationsmaterial som behandlar Afghanistan utifrån sex teman: mat, utbildning, högtider, flykt, hälsa och kultur. Utöver de lättlästa introduktionerna finns möjlighet till fördjupning inom varje område.
För att sprida kampanjen har sju ambassadörer rekryterats för projektet. De sju ambassadörerna har själva bakgrund i Afghanistan och har någon gång under sin livstid kommit från Afghanistan till Sverige.
Ambassadörerna kan bokas för föreläsningar om Afghanistan, både generella och utifrån särskilda temaområden (exempelvis utbildning eller hälsa).
Ambassadörerna är också frontfigurer i det insamlingsarbete SAK bedriver kopplat till kampanjen. Genom att berätta om Afghanistan och SAK:s arbete i landet hoppas de kunna hjälpa till i det viktiga utvecklingsarbetet.