SAKs lokalförening i Skellefteå

Välkommen till SAKs äldsta lokalkommitté. Vi samlar in pengar till Afghanistan och ordnar föreläsningar. Bor du i Örnsköldsvik eller norröver och vill engagera dig för Afghanistan så är du varmt välkommen som medlem hos oss.

Vår lokalförening bildades redan 1980 i samband med Barnens dag då den sovjetiska ambassadören var här för att inviga festligheterna. 

Vi var några stycken som tog tillfället i akt att demonstrera mot Sovjetunionens ockupation av Afghanistan. Vi gjorde en stor banderoll med texten ”Sovjet ut ur Afghanistan!” och satte dessutom in en annons med samma text, undertecknat med ca 150 namn, i Norra Västerbotten och i Västerbottens Folkblad.

Gensvaret vi fick på den aktionen var så överväldigande att vi beslöt oss för att bilda en förening som sen gick med i Svenska Afghanistankommittén när organisationen bildades formellt.

Vi är fortfarande aktiva idag. Tyvärr, kanske man kan tillägga. Vi hade hoppats att behovet av vårt stöd till det lidande afghanska folket skulle bli kortvarigt, men saken är att vårt stöd behövs väl så mycket nu som då.