Mantou – degknyten fyllda med nötfärs och ärtsås
Receptet räcker till 6–8 personer
Degknyten:
5 dl vetemjöl
2–3 msk olja
Vatten
Fyllning:
300 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 krm svartpeppar
1 krm mald koriander
1 krm gurkmeja
Lite olja
Blanda ingredienserna till fyllningen ungefär som om du gör köttbullar. Lök och vitlök ska vara finhackade.
Arbeta ihop degen genom att blanda mjöl, ägg och vatten. Kavla ut degen tunt och ta ut rundlar med ett glas. Lägg fyllning på rundlarna och vik ihop. Fukta kanterna så fäster det bättre.
Lägg köttfärsknytena i en ångkokare alternativt direkt i kokande vatten och koka sakta i ca 10 min tills de är mjuka och nästan genomskinliga.
Ärtsås
1 1/2 dl gula ärtor
1 gul lök
1 dl olja
1 krm curry
1 krm mald koriander
3 msk hackade tomater eller tomatpuré
1 krm salt
1 dl kokande vatten
Koka ärtorna i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Häll bort vattnet. Riv löken på grova sidan på ett rivjärn. Stek löken i oljan i en stor stekpanna. Löken ska bli mjuk och glansig. Tillsätt curry och koriander. Tillsätt hackade tomater eller tomatpuré, ärtorna och vatten och låt såsen koka i ytterligare några minuter till vattnet kokat bort. Smaka av med salt.
Servera mantou med ärtsåsen över samt med yoghurt med vitlök och mynta.
Recept: Walantina