Ashak – degknyten fyllda med purjolök

Receptet räcker till 6–8 personer

Degknyten:
5 dl vetemjöl 
2–3 msk olja
Vatten 

Fyllning:
4 dl hackad purjolök
1 krm salt 
1 krm (eller mer) cayennpeppar
Lite olja

Skölj och finhacka purjolöken. Krydda med cayennepeppar och salt. Blanda med lite olja.

Arbeta ihop degen genom att blanda mjöl, ägg och vatten. Kavla ut degen tunt och ta ut rundlar med ett glas. Lägg fyllning på rundlarna och vik ihop. Fukta kanterna så fäster det bättre.

Lägg purjolöksknytena i en ångkokare alternativt direkt i kokande vatten och koka sakta i ca 10 min tills de är mjuka och nästan genomskinliga. 

Köttfärs- och ärtsås

1 1/2 dl gula ärtor
1 gul lök
1 dl olja
300 g nötfärs
1 krm curry
1 krm mald koriander
3 msk tomatpuré
1 krm salt
1 dl kokande vatten
 

Koka ärtorna till köttfärs- och ärtsåsen i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Häll bort vattnet. Riv löken på grova sidan på ett rivjärn. Stek löken i olivoljan i en stor stekpanna. Löken ska bli mjuk och glansig. Tillsätt färsen och stek. Tillsätt curry och koriander och låt alltsammans koka under lock i ca 30 minuter. Tillsätt tomatpuré och vatten och låt såsen koka i ytterligare 10-15 minuter. Avsluta med att tillsätta ärtorna Smaka av med salt.

Servera ashak med köttfärs- och ärtsåsen samt med yoghurt, vitlök och mynta.

Recept: Walantina