Internetanvändning

– När jag besöker Afghanistan häpnas jag över den tekniska utvecklingen. Internet och telefoner finns nästan överallt. Samtidigt är det svårt att förse alla med rent vatten, säger Enayat, SAKs ambassadör. 

Enayat har fått bilder från sin kusin Sebghatullah via Facebook som visar en vattenreservoar som SAK byggt i deras hemby.

Internetanvändningen i Afghanistan är låg med globala mått, men har ökat dramatiskt under de senaste åren: från sex procent till tolv procent på bara tre år.

Facebook används flitigt av inte bara unga personer utan även aktivister, politiker och religiösa ledare och talibaner. De allra flesta afghaner äger också en mobiltelefon, eller har tillgång till en i familjen.

Tillgång till rent vatten
Den tekniska utvecklingen gör det lättare att förse människor med grundläggande service. Förhoppningsvis kommer vattenreservoaren i Sebghatullahs by bidra till bättre hälsa bland de som bor där. Tillgång till rent vatten är en förutsättning för att kunna hålla sig och sina barn friska. Därför arbetar SAK med hälsovård, att utbilda om hygien och näringslära samt  att bygga brunnar.