Utvecklingen i Pakistan
Ett seminarium om situationen i Pakistan, förhållandet till grannländer i regionen och landet som utrikespolitisk aktör.
Medverkande:
Sten Widmalm, professor i statskunskap, Uppsala universitet, Pakistankännare
Ann Wilkens, tidigare Sveriges ambassadör i Pakistan
Parul Sharma, människorättsjurist med fokus på Sydasien
Pakistan, formellt Islamiska republiken Pakistan, är med 196 miljoner invånare världens sjätte folkrikaste land, och har i årtusenden varit plats för jordbruksbaserade kulturer. Landet har mer än de flesta präglats av krig, kriser och naturkatastrofer. När Brittiska Indien avkoloniserades 1947 bildades två stater efter religiösa linjer, Indien och Pakistan. Förhållandet mellan de bägge staterna har varit och är konfliktfyllt, särskilt rörande Kashmirregionens status.
1971 bröt sig Östpakistan ut efter ett blodigt inbördeskrig och bildade den nya staten Bangladesh. Pakistan har genomgått ett flertal militärkupper. Kärnvapen testades 1999, och Pakistan är en av världens nio kärnvapenmakter utan att ha anslutit sig till ickespridningsfördraget, NPT. Landet upplevs som ett av de farligaste i världen för kvinnor.
Pakistan befinner sig i storpolitikens centrum på arenorna i Asien och Mellanöstern, under 1990-talet genom stödet till talibanrörelsen i grannlandet Afghanistan. Förhållandena i Pakistan präglas starkt av situationen i Afghanistan, varifrån miljontals flyktingar mottagits. Under USAs krig mot terrorismen förbättrades relationen till supermakten igen, och Pakistan gav sitt stöd till invasionen i Afghanistan 2001.
Ett arr i samarbete mellan ABF och SAK Stockholm
http://abfstockholm.se/event/2017/02/pakistan-slutet-pa-moderniseringen/?back=http://abfstockholm.se/kalendarium/?when=1&subject%5B0%5D=Alla&category=Alla&location=Alla&coorganizer=Alla