Replik: ”Vi har nolltolerans mot korruption”
Sidas generaldirektör Carin Jämtin och Svenska Afghanistankommitténs generalsekreterare Andreas Stefansson svarar på Expressens ledare ”Talibanpengarna visar att Sida måste ha bättre koll” den 18 november 2019.
Biståndsmyndigheten Sida och Svenska Afghanistankommittén (SAK) välkomnar att biståndet och de svenska insatserna i Afghanistan granskas. Utvecklingssamarbete i ett land som Afghanistan är en svår balansgång. Korruption och konflikt är viktiga delförklaringar till den fattigdom som måste bekämpas, men medför i sig en risk för att pengar hamnar i fel fickor.
I flera artiklar och i en ledartext i Expressen insinueras att svenska biståndsmedel betalas som skatt till talibanerna. Detta stämmer inte.
Expressen gör gällande att ”alla” som verkar inom de områden som kontrolleras av talibanerna betalar skatt till dem. Uppgifterna beläggs inte och stämmer inte med SAK:s erfarenheter av arbetet i Afghanistan.
Sida och SAK har samma inställning till korruption: Nolltolerans. Vi accepterar aldrig och agerar alltid mot korruption. Detta är självklart – korruption drabbar de mest sårbara och utsatta allra hårdast. När pengar och resurser hamnar i fel fickor förnekas människor den utbildning, den sjukvård och den samhällsutveckling de har rätt till. Korruptionen saboterar för ett samhälle som vill resa sig ur fattigdom och leder till att människor tappar förtroendet för de insatser som görs. Fattiga länder präglas ofta av korruption, och det är där svenskt bistånd ska göra skillnad. Därför har vi ständigt arbetet mot korruption i fokus.
SAK har vid ett tillfälle det senaste decenniet pressats av lokala talibaner i ett avgränsat område i ett försök att få organisationen att betala skatt. Det ledde den gången till att SAK valde att stänga ner verksamheten i det aktuella området, hellre än att betala. Detta gick naturligtvis under en period ut över civilbefolkningen, men SAK kunde senare åter öppna när lokalbefolkningen själva förmått talibanerna att dra tillbaka kravet.
Det Expressen kallar ”behjärtansvärt”, att barn går i skolan, att gravida får assisterad förlossning, att sjuka får vård – är mänskliga rättigheter. Vi får aldrig tumma på ansvaret att värna detta. Det är också detta som är hoppet om en hållbar framtid i Afghanistan. Det Sida och SAK kan göra, och gör, är att se till att vi har robusta system för att upptäcka och hantera korruption.
Sida utför regelbundna översyner av SAK:s arbete, och SAK rapporterar korruptionsmisstankar till Sida omedelbart. Vi har resurser och professionalism för att utreda och följa upp alla misstankar. I OECD:s biståndskommitté DAC:s utvärdering av svenskt bistånd, fick Sverige beröm för hur vi förebygger, upptäcker och åtgärdar korruption, och hur vi hjälper samarbetspartners att jobba på samma sätt.
Sida och SAK har samarbetat sedan 1982, först med humanitärt stöd och senare allt mer med långsiktig utveckling. Detta har exempelvis bidragit till den framgång som innebär att landet sedan 2001 har gått från några hundratusen barn i skola, till idag sex till åtta miljoner barn. Mödra- och barnadödligheten i Afghanistan 2001 var världens högsta. Idag överlever allt fler barn sina första levnadsår och fler kvinnor överlever komplicerade förlossningar. Bistånd ger resultat.
Expressen frågar om det kan vara så att en acceptans för att pengar hamnar i fel fickor är priset man får betala för att ge en nödlidande civilbefolkning hjälp?
Vårt svar är att det resonemanget inte håller ihop, eftersom korruption motverkar utveckling och alltid slår hårdast mot de fattigaste. Däremot är en ständig och envis kamp mot korruption ett nödvändigt pris att betala för att kunna bygga skolor, sjukvård och framtid också i Afghanistan. Och det priset betalar vi gärna.
Carin Jämtin, generaldirektör Sida
Andreas Stefansson, generalsekreterare Svenska Afghanistankommittén