Insändare: Det finns hopp för Afghanistan
Trots utmaningarna finns det hopp. I snart 40 år har Svenska Afghanistankommittén utbildat flickor och pojkar, och försett människor med hälsovård. I fjol gick 87 000 barn i våra skolor – en majoritet av dem flickor – och 2,9 miljoner fick vård via oss. Det skriver Andreas Stefansson, generalsekreterare, och Karl-Erik Wiklund, ordförande Skellefteå Afghanistankommitté, i en insändare publicerad i tidningen Norran 2/7 2019.
Antalet döda i konflikter under 2018 var det lägsta på sju år.
Tyvärr har Afghanistan inte kunnat följa övriga konfliktdrabbade länders utveckling.
Det är nu det land där flest människor dör i krig.
Afghanistans befolkning lever med fattigdom och konflikt, med ett överflöd av vapen och opium, och med svår diskriminering, av framförallt kvinnor. Nationella och internationella ledare sätter sin egen agenda framför civilbefolkningens rättigheter.
Men trots utmaningarna finns det hopp. I snart 40 år har Svenska Afghanistankommittén utbildat flickor och pojkar, och försett människor med hälsovård. I fjol gick 87 000 barn i våra skolor – en majoritet av dem flickor – och 2,9 miljoner fick vård via oss.
Nu hörs allt fler civila röster som kräver handling för fred.
Många sociala indikatorer visar en hoppfull utveckling. Mångdubbelt fler barn går i skolan, varav 40 procent är flickor, betydligt fler kvinnor utbildar sig och arbetar, infrastrukturen expanderar kraftigt, medierna är relativt fria och teknikanvändningen ökar enormt.
I år ska Sverige anta en ny strategi för sitt utvecklingssamarbete med Afghanistan.
Frågan är hur Sverige på bäst sätt kan bidra till en fortsatt positiv utveckling.
Utmaningarna är många:
- Konflikten fortsätter att drabba civilbefolkningen.
- – Klimatförändringarnas svåra effekter på landsbygden.
- – Bristen på grundläggande service som utbildning, sjukvård, vatten och sanitet.
- – Svaga framtidsutsikter och brist på möjligheter för kvinnor och landets unga befolkning.
I dag har Svenska Afghanistankommittén fler än 3 000 medlemmar, elva lokalföreningar och biståndsverksamheten omsatte i fjol 370 miljoner kronor – främst inom sjukvård och utbildning, men också inom landsbygdsutveckling.
Afghanistan befinner sig i ett hoppfullt men kritiskt läge. Samhällsförändringar är på gång, men ett fortsatt långsiktigt stöd, som utgår från civilbefolkningens rättigheter, behövs.
Det lägger grunden till en fredlig utveckling.
Andreas Stefansson, generalsekreterare Svenska Afghanistankommittén
Karl-Erik Wiklund, ordförande Skellefteå Afghanistankommitté