Nancy Hatch Dupree

Vila i frid Nancy Hatch Dupree

Afghanistans farmor blev 90 år gammal.

Vänner,

Nancy Hatch Dupree, även kallad Afghanistans farmor, dog natten till den 10 september, på ett sjukhus i Kabul. Hon blev 90 år gammal.

Under alla år, sedan hon för första gången kom och bosatte sig i Kabul som diplomathustru 1962, har hon varit en av de stora källorna och spridarna av kunskap om Afghanistan och det afghanska kulturarvet och för dess bevarande.

För oss här i Sverige var hon under många år en källa till kunskap genom sina krönikor i tidnignen Afghanistan-nytt. De som finns samlade i boken ”Afghanistan över en kopp te”, utgiven av Afghanistankommittén .

Hennes engagemang för de afghanska kvinnornas situation finns också dokumenterat i det av Afghanistankommitténs utgivna temahäftet ”Kvinnor i Afghanistan”. Den baseras på tre förläsningar hon höll i Sverige i samband med SAKs årsmöte 1996.

Nancy och hennes make Louis Dupree utvisades 1979 av kommunistregimen i Afghanistan. Efter sin makes död 1989 levde hon först i Peshawar i Pakistan där hon drev ARIC, Afghanistan Research and Information Center. Där samlades en dokumentation i form av tusentals dokument och publikationer om Afghanistan på olika språk. Ett fantastiskt arkiv som jag på slutet av 1990-talet botaniserade i under flera veckor för att kopiera en mängd av de svåråtkomliga dokument om Afghanistan som samlats där.

Arkivet var en unik källa till kunskap om Afghanistan och dess folk som sedermera flyttades till Kabul efter talibanregimens fall.

Arkivet finns nu på Kabuls universitet där det går under namnet ”Afghanistan Collection”. Det är tillgängligt för studenter och intresserad allmänhet.

För att stödja forskning och medvetenhet om Afghanistans historia och kultur bildade Nancy Dupree 2007 ”The Louis and Nancy Hatch Dupree Foundation”, som också skall säkerställa att detta unika arkiv över Afghanistans historia, kultur och samtid bevaras.

Redan innan krigen, på 1960- och 70-talen, bidrog Nancy i Afghanistan med kunskap om landet genom att skriva turistguiderna ”Bamiyan” (1963), ”An Historical guide to Afghanistan” (1970), ”A historical guide to Kabul” (1972), och de tre små turistbroschyrerna ”Herat”, ”Kandahar” och Kabul på senare 1970-tal.

Nancy Hatch Dupree är en av de som levt och verkat i Afghanistan vars gärning kommer att leva vidare långt efter sin död.

Det känns som ett privilegium att jag vid ett flertal tillfällen hade förmånen att få träffa Nancy Dupree. Må hon vila i frid.

Börje Almqvist
Webbsida: http://borjealmqvistfoto.wordpress.com/
och http://web.comhem.se/borje.almqvist.photo/

Jag rekomenderar vidare läsning om Nancy Hatch Dupree i Washinton Post och Nancy Hatch Dupree’s Last Project: Afghan History Revealed in Photographs, av Afghanistan Analysts Network.