Tro mig, i dag har jag många vänner och blir ofta bjuden på bröllopsfester.  Vackra kvinnor står på kö för att jag ska måla deras händer med henna, säger Nasira. Foto: Carla da Costa Bengtsson.

"Nu blir jag bjuden på alla bröllopsfester!"

Diskriminering, fattigdom och utanförskap drabbar flickor med funktionsvariationer hårdast. Nu kan du göra skillnad.

Det är tufft så det räcker att växa upp som flicka i Afghanistan, men det är ännu tuffare om du dessutom har en funktionsnedsättning. Jag är i Mazar-e Sharif i norra Afghanistan och träffar Nasira Haqjou som fick polio som treåring och sitter i rullstol.

Hon har nyligen flyttat in i sitt nya hem där det fortfarande luktar nymålat av de chockrosa väggarna. Att hon skulle ha möjlighet att inreda sitt eget hem är något hon hittills bara drömt om. Genom mikrolån från SAK och en yrkesutbildning i sömnad kan Nasira nu försörja sig själv och sin familj.

Hon berättar för mig att "Förut skrek folk glåpord efter mig så fort jag gick ut på gatan. Men tack vare mitt arbete har jag fått vänner. Nu blir jag bjuden på alla bröllopsfester".

I mitt arbete möter jag många personer som till följd av väpnade konflikter, fattigdom och sjukdomar har funktionsnedsättningar som blir ytterligare ett hinder för deras försörjning.

De som drabbas hårdast är flickor. Många av dem lever fortfarande med oron över att inte veta hur den närmaste framtiden kommer att se ut, precis som Nasira brukade göra.

Med ditt stöd kan vi ge fler flickor med funktionsvariationer en möjlighet till ett självständigt liv och en trygg framtid. Men inte bara det – ditt stöd bidrar även till att flickor, som Nasira, kan leva sina liv fullt ut – med vänner och bekanta. Och bröllopsfester.

Din gåva gör skillnad. Swisha valfritt belopp till 9007 808. TACK.

 

Carla da Costa Bengtsson
Svenska Afghanistankommittén