Final i Afghan Star 2017 med vinnaren Sayed Mubarez och Zulala Hashemi på andraplats. Foto: Tolo TV, Moby Group.

Final i Afghan Star 2017 med vinnaren Sayed Mubarez och Zulala Hashemi på andraplats. Foto: Tolo TV, Moby Group.

Musik som katalysator för förändring – final i Afghan Star

Tolfte upplagan av musikprogrammet Afghan Star fick många afghaners hjärtan att klicka till. Vinnaren Mubarez lämnade över sitt pris till Zulala som kom på andraplats - en handling för fred och försoning i landet enligt många.

I veckan var det nyårsfirande i Afghanistan. Dessutom var det final i Afghan Star, Afghanistans motsvarighet till musiktävlingen Idol i Sverige. En rappare, Sayed Jamal Mubarez, vann en aning förvånande i ett land där rappen är allt annat än stor. En kvinna från Jalalabad, Zulala Hashemi, kom tvåa och var den första kvinnan att nå ändra fram till finalen. Det är stort i ett land där många kvinnor inte ens får gå utanför hemmet ensamma.

Och när vinnaren Mubarez överlämnade sitt nyss emottagna pris till tvåan Zulala klickade det till i många afghaners hjärtan. Det beskrivs som en handling för fred och försoning i landet eftersom Mubarez är hazar och Zulala är pashtun.

Dessutom anses det viktigt att Mubarez, som kommer från den mindre gruppen hazaras, fick så många röster att han vann – det tolkas som att de röstande gick efter vilken musik de gillade, snarare än efter etnicitet (ni vet den där effekten som gör att de nordiska länderna i Eurovisionsschlagerfestivalen alltid röstar på varandra….).

Årets upplaga av Afghan Star var den tolfte. Programmet har väckt mycket reaktioner i Afghanistan under dessa tolv år – kritik från mer konservativa grupper, glädje och hopp hos många unga. Presentatörer och deltagare har hotats och trakasserats och en del tvingats fly landet. Kvinnliga domare har tvingats gömma sig. Men programmet har fortsatt, med nya amatörer som hoppas på vinst och berömmelse.

En del menar att Afghan Star och andra TV-program är en av de viktigaste vägarna att förändra normer i Afghanistan. En kvinna kom på andra plats i år. Som sjunger. I det offentliga rummet/TV. Dessutom med rötter i den starkt konservativa provinsen Nangarhar. Det är radikalt.

Att programmet är populärt är det ingen tvekan om – fyra dagar efter finalen noterades över 600 000 visningar på Youtube, att lägga till alla dem som såg programmet direkt.

Vinnaren Mubarez är självlärd, jobbar som barberare, och komponerar egna låtar. Ofta med allvarliga budskap som konflikten i landet, korruption, kvinnors rättigheter. Vi får se om han lyckas få rappen att slå igenom på bred front i Afghanistan…

Se finalen här!