Muslima i sitt klassrum.
FOTO: Muhammad Salahuddin Momand.

 

Barn på flykt får utbildning längs gränsen till Pakistan.

Sjuåriga Muslimas familj har återvänt från ett årtionde som flyktingar i Pakistan. Nu går hon första klass på Afghanistankommitténs skola i Malak Bela i distriktet Behsud.

-  Jag började första klass i Pakistan. Men när min familj var tvungen att återvända till Afghanistan fick jag sluta skolan. Jag tog med mig mina böcker därifrån för jag var osäker på om jag skulle få fortsätta att gå i skolan, säger Muslima som sitter bredvid sin syster Nawbahar i klassrummet. 

Sammanlagt går 39 flickor i skolorna här. Flickorna har även två yngre systrar som inte har börjat skolan än. 

-  När pappa fick höra om Afghanistankommitténs skola anmälde han mig. Jag vill bli läkare och tjäna mitt samhälle.  

Afghanistankommittén startade satsningen speciellt riktat för återvändande familjer på flykt.

-   Områdena har valts ut baserat på vart många, kanske de flesta av dessa familjer har tagit sig , säger Niaz  Rahman, chef på utbildningsprogrammet i de östra provinserna där Afghanistankommittén har verksamhet.

I nuläget är 98 lärare (18 av dem är kvinnor) anställda för att hålla i utbildningarna för lika många klasser längs den pakistanska gränsen i de fyra distrikten Rodat, Behsud, Surkhrod and Kama.

Sammanlagt har det beretts plats åt 3288 studenter varav 1615 är flickor. De flesta eleverna går i första till femte klass. Efter sex månaders studier blir eleverna inskrivna i de statliga skolorna.

En av organisationens utmaningar just nu är att skriva ut och leverera fler böcker samt papper och pennor till eleverna.

TEXT: Muhammad Salahuddin Momand,
regionskommunikatör för Afghanistankommittén i Jalalabad.