Agera på #MeToo

I Afghanistan finns många #MeToo´s. Det är dags att agera pojkar och män!

Till dig som modigt talar ut online med hjälp av hashtagen #MeToo, om erfarenheter av sexuella trakasserier. Vi hör dig och tror dig. Men Engage Alliance arbetar för att avsluta den sexistiska och misogyna kulturen som länge har främjat patriarkatet och för att hålla ansvariga personer till svars.

Nu mer än någonsin hörs många historier om sexuella övergrepp av män med makt, som Asaram Bapu (Indien), Bill Cosby (USA), Donald Trump (USA), Jacob Gedleyihlekisa Zuma (Sydafrika), Gurmeet Ram Rahim Singh (Indien), Rajendra Kumar Pachauri (Indien), Roger Ailes (USA), FN:s fredsstyrkor (globalt), Australiens Kardinal George Pell (Australien), Jozef Wesolowski (Vatikanen) and now Harvey Weinstein (USA), för att nämna några få.

Tyvärr fortsätter vi att se tystnad bland pojkar och män, som vanligt. Några män har reagerat medvilligt genom att använda hashtaggen #iPledge på sociala medier. Det är ett viktigt steg att bryta tystnaden och visa alla som har sagt #MeToo att vi hör och tror dem. Vi uppmanar alla män och pojkar att göra detsamma. Men att vara en allierad innebär mer än att visa solidaritet på sociala medier.

Det handlar om att ta verkliga och meningsfulla åtgärder för att omvandla ditt eget beteende - hemma, på jobbet, i gymmet, på gatan, överallt - för att stoppa den patriarkala maskuliniteten och våldtäktskulturen en gång för alla, och detta långt bortom sociala medier.

Det handlar om att vidta åtgärder i ditt privata liv, till att vara allierad med aktivister och feministiska grupper, i krav på politisk förändring och institutionell praxis som aktivt främjar kvinnors rättigheter och jämställdhet.

En grund till sexism och misogyni är samhällets tro och förväntningar kring maskulinitetsnormer och "vad det betyder att vara en man". Starka könsnormer om vad som uppfattas vara mäns och kvinnors lämpliga beteenden är relaterade till pojkar och mäns makt över kvinnor och flickor, och alla som inte passar i den stereotypa mansrollen.

Sexuella övergrepp eller trackaserier handlar alltså om missbruk av makt och privilegier. Vi är oroade över de meddelanden som våra barn får, särskilt bland pojkar. Barn uppfattar mer än vad vi tror och det inkluderar deras föräldrars tystnad, särskilt deras fäder.

Det är dags att agera! Män och pojkar kan inte fortsätta att betrakta kvinnor och flickor som ensamt ansvariga för att hantera den misshandel och våld som de möter.

Det krävs att pojkar och män granskar sig själva, förändrar sina attityder och beteenden mot kvinnor och flickor och aktivt engagera sig för att demontera det system som upprätthåller det: patriarkatet.

Det är inte dags att skaka bort eller distansera oss från dessa hemska handlingar: de är precis framför oss, utförda av män som vi känner. Det är aldrig för sent att ta ansvar för att avsluta denna tystnad och straffrihetskultur.

Laxman Belbase  
Men Engage Alliance - Global Secretariat

Pervaiz Tufail, Wahida Rasooli, Serajuddin Joya
National Masculinity Alliance - Afghanistan Secretariat, och
Svenska Afghanistankommittén

 

Vill du veta mer om hur du kan engagera dig?