Gå Barnvagnsmarschen 2020!

Den 22-27 oktober 2020 kommer årets Barnvagnsmarsch äga rum och är som alltid en manifestation för rätten till god mödravård och för arbetet mot mödradödlighet. I år blir det en annorlunda marsch. Marschen anordnas av RFSU och samarrangeras tillsammans med oss på Svenska Afghanistankommittén, Läkare Utan Gränser, Svenska Barnmorskeförbundet och Läkare i världen.

Varje år manifesterar tusentals människor genom att marschera med sina barnvagnar på ett femtiotal orter i hela landet. I år får marschen ett upplägg anpassat för att ta hand om varandra under rådande världsläge med Covid-19. I dessa tider är det viktigare än någonsin att fortsätta synliggöra frågan. Därför kan du marschera var och när du vill i din alldeles egna barnvagnsmarsch.

I år får varje deltagare en egen barnvagnsmarsch

En mängd barnvagnspromenader kommer att fylla Sveriges karta från norr till söder. Den 22-27 oktober marscherar vi längre än någonsin mot mödradödlighet.

Då kommer du kunna sätta din marsch på kartan och se var andra människor marscherar runt om i landet. Möt upp en ambassadör på din ort som berättar om mödradödlighet och som delar ut Barnvagnsmarschens regnskydd eller väska till de som deltar i kampanjen.

Att vi är många som tillsammans går mot mödradödlighet är ett sätt att skapa uppmärksamhet och visa svenska politiker att vi är många som tycker att arbetet för kvinnors rätt till säkra förlossningar och graviditeter med stöd av barnmorskor är livsviktigt.

Bli Barnvagnsmarschens ambassadör på din ort

Genom att bli ambassadörer för Barnvagnsmarschen bidrar ni till att sprida det viktiga budskapet om mödradödlighet. Ni blir en del av en folkrörelse som står upp för allas rätt att överleva sin graviditet. 

Som ambassadör informerar du om mödradödlighet, peppar människor att delta i kampanjen och delar ut regnskydd och väskor till deltagare. Du lägger ditt engagemang på en nivå som är lagom för dig. När du anmält ditt intresse skickar RFSU över material så att du kan läsa mer vad det innebär att bli ambassadör.

Läs mer på RFSU:s hemsida.

Sammanfattning med det viktigaste

När är marschen?

Barnvagnsmarschen kampanj kommer att äga rum den 22-27 oktober.

Ambassadörerna delar ut regnskydd och snackar mödradödlighet och engagemang den 22-25 oktober.

Vad kan jag göra?

Barnvagnsmarschen: Alla personer som vill deltar genom att gå en egen marsch och räkna sina steg de gått i kampen mot mödradödligheten.

Barnvagnsmacken: Du som ambassadör ansvarar för en barnvagsnmack. Det är en plats att sprida engagemang och energi och kunskap. Här berättar ni om kampanjen, delar ut regnskydd och väskor mm. Det kan vara en mobil barnvagnsmack eller att ni ställer upp ett bord.

Hur blir jag ambassadör?

RFSU hjälper dig med allt ni behöver för att komma igång med att bli ambassadör på er ort. Ni får ett kostnadsfritt kampanjpaket med kampanjmaterial, information om mödradödlighet och lathundar.

Varje ambassadör bedömer själv hur mycket jobb som är rimligt att lägga ned på kampanjen. Det viktiga är att ni skapar möjlighet för människor att manifestera för rätten att överleva sin graviditet.

Anmälan?

Genom intresseanmälan hos RFSU här.

Därför behövs Barnvagnsmarschen mot mödradödlighet

Varannan minut dör en kvinna av en graviditet eller förlossning. Det här går att förändra - allt som behövs är politisk vilja och resurser. Därför har RFSU anordnat Barnvagnsmarschen mot mödradödlighet sedan 2010. Barnvagnsmarschen är ett sätt att få uppmärksamhet för denna viktiga utvecklingsfråga och skapa engagemang kring sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. I år fokuserar vi på barnmorskans roll mot mödradödlighet. Vi tillsammans med RFSU kraftsamlar med organisationerna Svenska Barnmorskeförbundet, Läkare utan gränser och Läkare i världen. 

Ingen ska behöva föda ensam - barnmorskor räddar liv

Varje år föder miljontals kvinnor barn i ensamhet och utan hjälp. För många av dem blir det, det sista de gör. Mödradödligheten är en tyst katastrof över hela världen som varje år skördar hundratusentals människoliv. Men detta går att förändra. Med stöd av utbildade barnmorskor skulle en stor del av dödsfallen kunna minska. Men arbetet måste skyndas på. RFSU:s årliga marsch mot mödradödlighet i världen kommer i år att sätta fokus på barnmorskan.

Var med och gå för rätten till god mödravård och för arbetet mot mödradödlighet, gå i Barnvagnsmarschen 2020 du med!