Därför stödjer SAK dialog med talibanerna
Att omvärlden upprättar dialog med talibanregimen är nödvändigt för att stoppa den humanitära kris som just nu pågår i Afghanistan, skriver SAKs generalsekreterare Andreas Stefansson.
Att en delegation från talibanstyret i Afghanistan håller överläggningar med västerländska diplomater i Oslo har väckt blandade reaktioner. Hos vissa inger det hopp att det inte längre anses vara tabu att prata med talibanerna. Andra har reagerat med ilska och tolkat mötet som en legitimering av talibanregimen.
Svenska Afghanistankommittén ser positivt på att samtal äger rum. Vi anser att dialog med talibanerna är nödvändig för att omvärlden ska kunna stötta den afghanska civilbefolkningen och lindra den humanitära kris som pågår. Många miljoner människor har akut brist på mat, undernäringen och fattigdomen ökar med rekordfart och situationen blir värre för varje dag som går.
Stöd måste nå fram
Alternativet till dialog, att isolera talibanerna, skulle få katastrofala följder för civilbefolkningen. Det skulle förhindra att internationellt stöd når fram, såväl nödhjälp för att ge människor mat och värme som pengar för att finansiera sjukvården. Det gäller också långsiktigt stöd för att till exempel utbildningssystemet ska fortsätta fungera. Här behövs dialog för att säkerställa att talibanregimen och givarsamfundet förstår förutsättningarna och villkoren för fortsatt bistånd. Exempelvis är ett villkor för stöd till skolor och lärarlöner att flickors rätt till utbildning respekteras. Endast genom en konstruktiv dialog där man pratar med, och inte förbi, varandra, kan man hantera sådana frågor.
Legitimerar inte talibanstyret
Vi måste förhålla oss till verkligheten och den är att talibanerna styr Afghanistan. De har tagit över kontrollen över territoriet och staten. Att SAK förespråkar dialog innebär inte att vi tar ställning för talibanerna eller legitimerar deras styre. Deras brott mot de mänskliga rättigheterna är väldokumenterade och de tog makten i Afghanistan med våld. Det vi tar ställning för är människors rättigheter, oavsett vilka som styr.
SAK värnar om principen opartiskhet. Det har vi gjort i de 40 år vi arbetat i Afghanistan och det är därför vi kunnat stanna kvar under olika styren. Vår roll är inte att erkänna, eller inte erkänna, en regering. Våra målsättningar handlar om att tillgodose lokalbefolkningens behov och rättigheter oavsett regim. Vi står beredda att kritisera alla kränkningar av civilbefolkningens rättigheter, oavsett vilken aktör som står bakom dem.
Lokal dialog ger resultat
SAK vet av erfarenhet att dialog ger resultat. Ett exempel på det är att våra skolor för flickor, även över årskurs 7, kunnat hålla öppet även när många andra skolor för tonårsflickor hållts stängda. Utan att prata med talibanerna skulle vi inte kunna ha vare sig kliniker eller skolor öppna.
Vi för dialog med talibanerna både lokalt och med ledningen i Kabul. Det ger oss en chans att söka förståelse för vårt sätt att arbeta samtidigt som vi kan framföra våra målgruppers önskemål och krav, och trycka på för att deras rättigheter ska värnas.
En oerhört viktig del av mötet i Norge är att civilsamhället fanns representerat. Afghanska kvinnorättsaktivister satt på söndagen öga mot öga med talibanerna och framförde krav på att skolor för flickor ska öppnas, att människorättsförsvarare ska skyddas och politiska fångar släppas. Att civilsamhället och talibanerna möts är en förutsättning för att alla grupper i det afghanska samhället, inklusive minoriteter, ska ges en chans att framföra sina krav gentemot regimen.
Vi kan inte förvänta oss att samtalen i Oslo ger omedelbara resultat. Men omvärlden måste ta varje chans som ges att försöka påverka talibanerna. Att inte göra det vore att svika det afghanska folket.