Brotten mot civila måste få ett slut
”Vi sitter i kläm. Betjänar vi sårade talibansoldater riskerar vi att attackeras av afghanska säkerhetsstyrkor. Och har vi säkerhetsstyrkor på besök kan talibaner minera kliniken eller tvinga den att stängas.”
Frustrationen hos SAKs medarbetare på kliniken i Daimirdad är stor. 2016 ledde militärens räd till att två patienter och en medföljande miste livet. Denna gång är det fyra som dödats, varav två hälsomedarbetare. Det handlar om Utomrättsliga avrättningar och brott mot krigets lagar. Och fruktansvärda tragedier för de drabbades familjer.
”Vi tar det på stort allvar och lovar att följa upp.” Den vältalige samordnaren på presidentens säkerhetsråd redogör självmant för vikten av att respektera internationell humanitär rätt och intygar att SAKs starka protester inte kommer att gå ohörda. Som svar lovar vi att våra protester kommer att fortsätta så länge som rätten inte respekteras och straffrihet råder. Vi vill se konkreta åtgärder och garantier för att dessa fruktansvärda brott inte upprepas.
SAKs sjukvård finns till för alla, oavsett hur ens skador uppkommit. När brott sker mot krigets lagar drabbas inte bara hälsoarbetare och patienter. Det är hela befolkningen som förvägras rätten till hälsa, då kliniker ligger nere eller man inte vågar uppsöka hälsovård på grund av risken för attacker.
Ansvarsutkrävningen ska dock inte bara riktas mot de afghanska myndigheterna. Natträderna och drönarbombningarna som tilltagit det senaste året genomförs antingen tillsammans med, eller med understöd av, internationell militär. USA:s insats för kontraterrorism, ”Operation Freedom Sentinel”, drabbar civilbefolkningen på ett oacceptabelt sätt och göder fortsatt uppror. Den måste upphöra.
Men frågan om ansvar måste även riktas mot det Nato-ledda partnerskapet ”Resolute Support Mission”, där svensk trupp deltar med utbildning, rådgivning och stöd till de afghanska säkerhetsstyrkorna. Ännu har vi inte sett någon konkret och uppföljningsbar strategi för hur Sverige ska bidra till att afghansk och internationell militär inte genomför insatser som drabbar civila.
Den svenska regeringens propositioner om fortsatt truppdeltagande har hittills saknat målsättningar kring internationell humanitär rätt och tillhörande ansvarsutkrävning. Vågar vi hoppas på en förändring när riksdagen nu ska fatta beslut om fortsatt deltagande? Brotten mot civila måste få ett slut.
Andreas Stefansson generalsekreterare, SAK