För kvinnorna i byn Oglan är Zarmina en förebild. Hon visar att det går att försörja sig om man kämpar hårt. Foto: Bashir Ahmad Fayaz

Zarmina uppnådde sin dröm

Afghanistan-nytt har återvänt till Zarminas butik som vi skrev om 2017. Vad hände sedan?

Zarminas butik står kvar. Hennes universitetsstudier är klara och nu drömmer hon om att öppna en större affär. Afghanistan-nytt har återvänt till byn Oglan, i Sholgara i provinsen Balkh.

Det har gått två år sedan vi besökte Zarminas butik i Oglan. Hon hade då haft butiken öppen i två år, tack vare SAKs självhjälpsgrupper och ett lån. Med hjälp av intäkterna avslutade hon sina gymnasiestudier och läste vidare till lärare på universitetet.

I dag har hon en lärarexamen, men driver butiken på heltid.

– Jag har haft butiken i nästan fyra år. Det var tufft i början, men jag kämpade och jobbade hårt för att lyckas, säger Zarmina.

Hon har nått en dröm, att skaffa en universitetsexamen.

– Jag var säker på att butiken skulle hjälpa mig att skaffa en högre utbildning och jag hade rätt. Nu har jag uppnått min dröm.

I butiken rör sig Farima. Hon kommer ofta hit för att handla. Hon tycker att Zarmina är en förebild.

– Zarmina är ett exempel på kamp och hårt arbete. Hon har skaffat sig utbildning och kunnat försörja sin familj, och för oss andra har det blivit lättare att handla, säger Farmina.

Nu drömmer Zarmina om att öppna en större butik i Sholgara. Hon har redan investerat i en bit land som hon hoppas ska öka i värde så att hon kan sälja den med vinst för att kunna skaffa butikslokalen.

SAK har sedan 2015 bistått 540 självhjälpsgrupper i provinserna Balkh och Samangan. De har 8 321 medlemmar, var­av 5 224 är kvinnor. Via självhjälpsgrupperna kan medlemmarna ta mindre lån för att investera i mikroföretagande.

TEXT: Bashir Ahmad Fayaz
SAKs regionkommunikatör i Balkh

Läs mer om Zarmina i Afghanistan-nytt
nummer 2, 2017