Marzia och hennes bror Faizullah på sina åsnor står i floden.

Syskonen Marzia och Faizullah hämtar vatten från floden till sin familj. Det tar fyra timmar om dagen och Marzia hinner inte alltid gå i skolan. Foto: Bashir Ahmad Fayaz

Vattenprojekt ger fler chans att gå i skolan

Hundratals barn i byn Torpaghli kan inte gå till skolan för att de måste hämta vatten, vilket tar flera timmar varje dag. Därför startade SAK ett vattenprojekt som kommer att ge byborna tillgång till rent dricksvatten nära sina hem.

Marzia och Faizullah är syskon och de bor i Torpaghli i Shulgara-distriktet i provinsen Balkh. Där är de, liksom hundratals andra barn, ansvariga för att hämta vatten till sina familjer. Det enda tillgängliga transportmedlet är åsnor. De går till floden fem gånger om dagen och det tar dem totalt fyra timmar varje dag, vilket är samma antal timmar som de tillbringar i skolan.

Marzia är tio år och går i andra klass.

– Jag har hämtat vatten med åsnor i två år nu. Det händer ofta att jag inte kan närvara i skolan. Min bror är sju år och han hjälper mig. Jag hoppas att jag kan få fortsätta gå i skolan, säger Marzia.

Det är många av barnen som helt förlorat sin möjlighet att gå i skolan. Tolv år gamla Ataullah är en av dem. Han ser ledsen ut när han berättar det.

– Jag har hämtat hem vatten under fem år. Det var under den tiden jag skulle ha gått i skolan. Jag hade velat gå i skolan, men jag kunde inte. Jag ser många barn som förlorat den möjligheten och en av de största anledningarna är att de måste hämta vatten från floden. Jag hoppas att problemet får en lösning och att andra barn inte förlorar chansen att gå i skolan, säger Ataullah.

Fyra kilometer till floden

För att lösa problemet startade SAKs landsbygdsutvecklingsprogram ett vattenledningsprojekt i byn Torpaghli. De 300 familjerna som bor där lider av att inte ha tillgång till rent vatten. Det är fyra kilometer till floden som de hämtar sitt vatten ifrån.

Projektet inkluderar en vattentank med kapacitet för 80 000 liter vatten, 36 kranar, sju kilometer rör, solpaneler och en 60 meter djup brunn. Vattnet från brunnen kommer att fylla vattentanken, varifrån rör går ut till byborna som med hjälp av kranarna kan hämta vatten. Projektet är klart inom kort.

Gul Mir, som leder Torpaghlis samhällsutvecklingsråd, är glad över projektet.

– Brist på rent dricksvatten är fortfarande ett av de största problemen. Vi ser hur barnen i byn inte kan gå i skolan. Samtidigt har jag sett många bilolyckor när barn och vuxna går över vägen till floden, berättar Gul Mir.

– Med det här vattenprojektet kommer vår by att få tillgång till rent dricksvatten. Attaullah, Marzia, Faizullah och många andra barn kommer nu att få chansen att gå i skolan, säger Gul Mir.

Sjuka av vattnet

Gul Mohammad, 27 år och far till fem barn, berättar om ett annat problem med bristen på rent vatten.

– Mina barn har blivit sjuka många gånger och den största orsaken är att de
druckit vatten från floden. Vattnet är inte säkert. SAKs projekt kommer att lösa det problemet.

Marofa Darwesh, barnläkare på distriktets klinik, bekräftar att barn blir sjuka av vattnet.

– Vi tar hand om många sjuka barn och ett av de största skälen är flodvattnet. Den här kliniken har 37 000 personer i upptagningsområdet och varje månad under vintern får vi ta hand om 250 barn med diarré. På sommaren ökar det till 400 fall varje månad.

Text: 

BASHIR AHMAD FAYAZ

SAKs regionkommunikatör i Mazar-e Sharif.

Bilden nedan:

Ataullah är ledsen över att aldrig ha kunnat gå i skolan. En av de största anledningarna är att han måste hämta vatten till sin familj.

Foto: Bashir Ahmad Fayaz

Ataullah häller upp vatten i dunkarna som är lastade på hans åsna, som står i floden.