Världsledande export och stort missbruk trots förbud
Afghanistan är världens största producent av opium. I april förra året förbjöd talibanledningen opiumodling, men frågan är vilken effekt förbudet får.
För många afghanska bönder är den illegala vallmon ett sätt att överleva i en tid som präglats av långvarig torka, utdraget krig och ekonomisk kollaps.
Produktionen av opiater – opium, morfin och heroin – är Afghanistans största illegala handelsvara, enligt FN:s kontor mot narkotika och brottslighet (UNODC).
– Afghanistan förser omkring 80 procent av världsmarknaden med opium, det enda stora undantaget är USA som får sitt opium från Mexiko. Länge odlade afghanerna opiumvallmon för sina medicinska egenskaper, exempelvis använde man det som smärtstillande medel. Den expansion vi sett började på 1980-talet, säger Jelena Bjelica, senior analytiker vid Afghanistan Analysts Network.
Det finns flera faktorer som ledde till odlingsboomen, förklarar hon. Under 1970-talet förbjöd Turkiet (med undantag för odling för medicinskt bruk) och Iran opiumodling. Myanmar, Laos och Thailand följde efter med liknande förbud.
Eftersom den globala efterfrågan fanns kvar flyttade produktionen. Nya marknader öppnade sig för odlare i andra länder, bland annat Afghanistan där fattigdomen var utbredd. Under Sovjetockupationen förvärrades det ekonomiska läget ytterligare. Opiumodling gav högre inkomster än andra grödor, och försåg fler människor med jobb. Det var också en inkomstkälla för lokala ledare och krigsherrar som finansierade sin krigföring genom opiumhandeln.
Odlingen av opiumvallmo har stadigt stigit sedan UNODC började göra sina mätningar 1994. Det finns år då produktionen gått ner, exempelvis under det förra odlingsförbudet 2000–2001, men sett över tid har både odlingsarealen och skördarna ökat. I medeltal produceras enligt UNODC mellan 4 000 och 5 000 ton opium varje år. 2017 nåddes en topp på cirka 9 000 ton.
Förbud i början av skördesäsongen
Planteringssäsongen för opiumvallmo sträcker sig från slutet av oktober till och med november. Skörden inleds i april och kan pågå fram till juli. Den 3 april i fjol förbjöd talibanledningen opiumodling, liksom tillverkning och transport av annan narkotika.
– Odlingsförbudet kom precis i början av skördesäsongen 2022 och därför är det för tidigt att säga vilken effekt som förbudet kommer att få. Vi kan däremot konstatera att skörden 2022 var uppskattningsvis 32 procent större jämfört med 2021. Det var den tredje största [sedan mätningarna började 1994], säger Jelena Bjelica.
I samband med den nya regleringen framkom också att bönderna fick två månader på sig att skörda och sälja sitt opium utan inblandning, först därefter skulle förbudet träda i kraft, skriver David Mansfield i en artikel på Alcis.org. David Mansfield arbetar som oberoende konsult och ett av hans expertområden är narkotikaindustrin i Afghanistan.
”Förbudet innebar att en viss del av 2022 års skörd förstördes och några odlare greps, men detta var begränsade avbräck. Det är svårt att se dem som annat än ett sätt för talibanerna att rädda ansiktet, alternativt som avskräckande exempel inför den framtida planeringssäsongen,” sammanfattar David Mansfield.
Skörden 2022 påverkades med andra ord väldigt lite, och i stället skenade världsmarknadspriserna – något som flera bedömare tror ingick i talibanernas kalkyl. När det blev dags att sälja vallmons torkade mjölksaft, så kallad råopium som är huvudingrediensen i heroin, var priset tre gånger högre än det varit före förbudet. Enligt UNODC:s senaste rapport innebar det en inkomst för opiumodlarna på 1,4 miljarder dollar, vilket motsvarar nästan en tredjedel av värdet på hela jordbruksproduktionen 2021.
Längs hela den illegala försäljnings- och smuggelkedjans väg –framställningen av heroin sker också i landet – ökar priset fram till sin slutdestination. Opiumhandeln uppskattades 2021 att uppgå till mellan 12 och 14 procent av Afghanistans BNP. Studier visar att även talibanerna har tjänat stora belopp på opiumhandeln genom åren, något som de förnekar.
Minskad odling
Kortsiktigt vann alltså odlarna på första årets förbud. Vad som händer nu är mer osäkert, enligt Jelena Bjelica.
– Vad vi har förstått har mycket lite vallmo, om något, planterats 2022. Däremot har vi hört bönder som lämnat vissa marker obrukade utifall förutsättningarna skulle förändras, säger hon.
Ett enda år av förbud får heller ingen effekt på världsmarknaden eftersom produktionskedjan är lång. Från skörd till dess att heroinet når den öppna marknaden tar det mellan ett och ett och ett halvt år.
Under det förra talibanstyret (1996–2001), förbjöds opiumodling år 2000. Men eftersom förbudet endast varade ett år är det svårt att dra några slutsatser av vad ett långvarigt förbud skulle innebära. Studier visar dock att de odlare som var högt belånade hade svårt att överleva och ser man till UNODC:s statistik syns en tydlig nedgång i opiumproduktionen.
Efter talibanregimens fall 2001 ökade odlingen igen och skörden var uppe i 3 000 ton redan 2002.
Största delen av Afghanistans opiumvallmo odlas i de södra delarna av landet, främst i Helmandprovinsen. Genom åren har odlingarna spridit sig över landet och under rekordåret 2017 odlades opium i 24 av landets 34 provinser.
Smuggelrutterna ut ur landet går ofta via Iran, eller några av de centralasiatiska länderna, innan heroinet når Europa.
”Antalet beslag som gjorts 2022 pekar inte på någon nedgång i den illegala handeln,” konstaterar David Mansfield.
Missbruk växande problem
Även den inhemska narkotikaanvändningen i Afghanistan är enligt flera rapporter ett växande problem. Men statistiken är bristfällig. Opiumanvändningen bedöms dock vara bland den högsta i världen, och antalet heroinister sägs ha ökat kraftigt sedan talibanerna tog över makten. Det är främst män som missbrukar narkotika, ofta med resultatet att deras familjer lämnas utan försörjningsmöjligheter. Vissa uppskattningar gör gällande att var tionde afghan är involverad i den illegala droghandeln, och att lika många är narkotikaberoende.
Förutom heroin har metaamfetamin blivit ett nytt gissel för samhället de senaste åren. Antalet beslag längs de illegala handelsrutterna har gått upp, vilket i sin tur är en indikator på att produktionen stigit.
Tidigare, precis som i de flesta andra länder, tillverkades metaamfetamin av vanliga mediciner som kunde köpas på laglig väg. För fem år sedan upptäckte David Mansfield för första gången en storskalig produktion av metaamfetamin där huvudingrediensen, efedrin, utvunnits ur en lokal efedraväxt som går under namnet oman (ibland även kallad om) och räknas som ett ogräs. Oman växer vilt på hög höjd och skördas mellan juli och oktober. Tillverkningsprocessen är snabb och enkel. Från satellitbilder har David Mansfield räknat till hundratals misstänkta labb, enbart i Bakwa, västra Afghanistan.
”Metamfetamin var något som vi tidigare trodde endast tillverkades för den lokala marknaden. Det var inte förrän 2020, efter stora beslag av metaamfetamin i grannländerna, som vi började inse Afghanistans roll som exportör,” skriver David Mansfield och förklarar att användningen av oman halverade tillverkningskostnaden och ledde till en lavinartad ökning av produktionen.
De främsta marknaderna finns, enligt Jelena Bjelica i sydöstra Asien, Oceanien, Australien och delar av Afrika. Europa, däremot, producerar sitt eget metaamfetamin.
– Vi har sett produktionen sakta flytta från Iran till Afghanistan. När det upptäcktes att oman kan användas som ingrediens ledde det till en verklig boom av antalet labb som sysslar med detta. Det förbud som infördes mot opiumodling i fjol nämner inget specifikt om metaamfetamin, säger hon.
Ogräset oman kan ta över
Därmed finns en risk, menar vissa bedömare, att ogräset oman tar över opiumvallmon som inkomstkälla för landsbygdens fattiga. Bland annat tar UNODC upp den möjligheten i sin senaste rapport.
”Om förbudet att odla opium upprätthålls, kan det förvärra den redan svåra situationen för landsbygdens befolkning genom att begränsa de redan väldigt små inkomstmöjligheter som finns. Inkomstbortfallet kommer att öka behovet av humanitär hjälp. De som förlorat sin inkomst på grund av odlingsförbudet kanske kommer att övergå till andra illegala aktiviteter, exempelvis produktion av metaamfetamin, förutsett att det inte också förbjuds,” skriver UNODC och pekar också på problemet med bristen på lagliga inkomstalternativ.
”En hållbar minskning av opiumproduktionen kan bara nås om den också följs av ett nationellt utvecklingsstöd.”
Läs fler artiklar ur temat:
Behandlingshem ger hopp om normalt liv