Världens Barn 2022
Svenska Afghanistankommittén (SAK) arbetar sedan länge med att barn och unga med funktionsnedsättning ska vara en del av samhället. En delaktighet på samma villkor som alla andra. Världens Barn bidrar till detta.
Många år av svåra förhållanden och krig har gjort att en stor andel av befolkningen i Afghanistan lever med funktionsnedsättningar. På grund av stigmat som ofta följer får många barn ingen möjlighet att gå i skolan. Huvudsyftet för SAKs arbete med rehabilitering av barn och unga med funktionsnedsättning är därför att alla människor ska kunna leva ett fullvärdigt liv oavsett vilka förutsättningar man har. Du ska själv kunna styra ditt liv på dina egna villkor.
SAKs specialklasser är en förberedande treårig utbildning som hjälper barnen att så småningom integreras i den allmänna skolan. Projektet med specialklasserna tillgodoser de fysiska, sociala och kognitiva behoven hos barn med funktionsnedsättning. Under 2022 kommer projektet nå över 5 000 barn och även engagera familjer, religiösa ledare och samhällsledare, lärare och skolråd i byar för att öka kunskaperna om barns rättigheter. Ett huvudmål för projektet är att säkerställa integration och utveckla positiva attityder till barn med funktionsnedsättning. Projektet kommer under 2022 genomföras i 17 distrikt i provinserna Kunduz, Takhar, Badakhshan och Baghlan i Afghanistan.
Du kan bidra till Världens Barn 2022 på flera sätt
Via SAKs sida hos Världens Barn kan du bidra på olika sätt, exempelvis med swish eller kortbetalning.
Du kan också följa flickan Sarra som nu går det tredje och sista året i SAKs förberedande skola i Kunduz. Sarra, som har en medfödd hörselnedsättning, har under sina år på skolan lärt sig att kommunicera med sin omvärld med hjälp av teckenspråk. Hennes familj har också fått möjlighet att lära sig teckenspråk för att kunna förstå henne bättre och det har varit bra för hela familjen men givetvis ovärderligt för Sarra.
Tillägg: Sedan den här artikeln skrevs har Sarra slussats vidare till ordinarie skola. Många barn i SAKs förberedande klasser hoppas få samma möjlighet i framtiden.