SAKs arbete fortsätter – men viss verksamhet pausas
Efter förbudet mot kvinnlig NGO-personal pausar SAK vissa aktiviteter för att undvika diskriminering. Sjukvård och utbildning omfattas inte av förbudet, så större delen av vår verksamhet är fortfarande öppen.
Den 24 december utfärdade de facto-styret i Afghanistan ett förbud för kvinnor att arbeta i icke-statliga organisationer (NGOer).
Svenska Afghanistankommittén har omkring 2 800 kvinnliga anställda i Afghanistan. Ungefär 1 000 av dem arbetar inom hälsa och sjukvård. Eftersom sjukvården är undantagen från förbudet kan vår kvinnliga vårdpersonal fortsätta arbeta. Detsamma gäller anställda inom vårt program för människor med funktionsnedsättningar, till exempel fysioterapeuter och tekniker på våra ortopediska kliniker.
Förbudet mot kvinnlig personal omfattar inte heller skolor för årskurs 1-6. Över årskurs sex är situationen mer osäker. Genom lokala överenskommelser har vi tidigare kunnat hålla våra skolor för äldre flickor öppna, trots att de flesta skolorna i landet för flickor över årskurs sex varit stängda sedan talibanerna tog makten. De flesta av våra skolor har nu vinterlov men vi gör allt vi kan för att kunna öppna dem igen för både flickor och pojkar efter det afghanska nyåret i slutet av mars. Omkring 1 500 kvinnor arbetar inom vår utbildningsverksamhet, som lärare, rektorer eller i andra funktioner.
Pausas för att undvika diskriminering
Stora delar av vår verksamhet är könssegregerad, och utan kvinnlig personal kan vi inte nå kvinnor och flickor. För att undvika att diskriminera pausar vi därför viss verksamhet. Om kvinnor och män, flickor och pojkar inte kan ha lika tillgång till en verksamhet kommer SAK inte att tillhandahålla den till endast män eller pojkar.
Exempel på aktiviteter som för närvarande är pausade både för kvinnor och män är yrkesutbildning samt samt spar- och producentgrupper för småföretagare. De anställda som inte kan utföra sitt arbete har fortsatt full lön.
Dialog pågår
Vi gör vårt yttersta för att alla våra kvinnliga anställda ska kunna återgå till arbetet. Vi för dialog med de facto-myndigheterna både i Kabul och på lokal nivå där vi förklarar vilka konsekvenserna blir av att kvinnlig personal utestängs. Vi ingår också i nätverk av NGOer som bedriver gemensamt påverkansarbete för att kvinnor ska tillåtas arbeta igen.
Vi har arbetat i Afghanistan i 40 år, under inbördeskrig, tidigare talibanstyre och internationell militär närvaro. Vi har stöttat civilbefolkningen genom landsbygdsutveckling, utbildning och sjukvård öppen för alla, i nära samarbete med lokalbefolkningen. Det kommer vi att fortsätta göra.
Läs mer: SAKs generalsekreterare Andreas Stefansson intervjuas av Svenska Dagbladet och Global Bar