Tredje vågen av covid värst hittills i Afghanistan
Antalet bekräftade fall av covid-19 ökar snabbt i Afghanistan. SAKs generalsekreterare Andreas Stefansson besökte nyligen ett av de sjukhus där vi vårdar covid-patienter.
Den 16 juni rapporterade Afghanistans hälsoministerium 101 dödsfall i covid-19 på ett dygn. Det är det högsta antalet sedan pandemins början och mycket tyder på att detta bara är toppen av ett isberg. Mörkertalen är mycket höga då de flesta som insjuknar aldrig testas.
På min senaste resa till Afghanistan, i början av juni, besökte jag ett sjukhus i Parwan, en av de provinser där SAK har ansvar för covid-vården. Den dag då jag besökte sjukhuset i staden Charikar låg 18 patienter, varav åtta kvinnor, isolerade på den avdelning som satts upp särskilt för att vårda covid-patienter. Antalet kan låta lågt, men det är en klar ökning jämfört med tidigare under våren. I Kabul rapporterar läkare att sjukhusens covid-avdelningar är fyllda till bristningsgränsen.
Brist på syrgas
Än så länge är sjukhuset i Charikar långt ifrån att nå sin maxkapacitet, men det finns anledning till oro. Främst för att den lokala produktionen av syrgas släpar efter och inte täcker hela landets behov. Leveransen till sjukhuset har hittills fungerat men man har inte kunnat bygga upp ett lager. Priserna på den eftertraktade varan har skjutit i höjden. Familjer köper upp syrgas för att kunna vårda covid-sjuka hemma.
Som så ofta när jag besöker vår verksamhet slog det mig hur proffsigt vår personal agerar, trots tuffa förutsättningar. På sjukhuset fanns strikta rutiner för att undvika smittspridning. Vi som besökare snabbtestades för att inte riskera att föra in smitta på sjukhuset och all personal var noga med skyddsutrustning.
Låg tillgång till vaccin
SAKs vårdpersonal var på väg för att få sin andra vaccindos när jag var på besök, men tyvärr är tillgången till vaccin i Afghanistan fortfarande mycket låg. 486 000 doser har hittills kommit genom Covax, Världshälsoorganisationens fördelningsmekanism, och Kina och Indien har sammanlagt skänkt 1 200 000 doser. Vår personal står redo att vaccinera befolkningen i såväl Parwan som provinserna Wardak, Kapisa och Panjshir så fort vaccin finns att tillgå.
Man ska komma ihåg att sjukvårdssituationen i Afghanistan inte på något sätt kan jämföras med till exempel Sverige. Det kan ta flera dagar för människor att ta sig till ett sjukhus där det finns adekvat vård. Därför dör de flesta som drabbats av covid på landsbygden hemma och räknas aldrig in i statistiken. De som har turen att kunna få sjukhusvård är mestadels stadsbor.
SAKs insatser
SAK ansvarar för covid-vården i provinserna Parwan, Kapisa och Panjshir. Under december-maj vårdades mer än 800 covid-patienter på sjukhus i de tre provinserna. I Wardak, där all sjukvård drivs i SAKs regi, ingår också covid-vård.
Förutom akutsjukvård har vi ”Rapid Response Teams” som ställer diagnos på drabbade personer och hänvisar dem till sjukhus. Arbetsgrupperna arbetar också med smittspårning och förebyggande åtgärder som utbildning i handhygien och ökad medvetenhet om virusets smittvägar.