Somaya, 15, är bäst i klassen igen. Foto: Zandra Bergman

Tillbaka i skolan efter rehabilitering

För 1,5 år sedan krockade Somaya och hennes familj med en lastbil. Olyckan tog hennes svägerskas liv och skadade Somaya och hennes mamma svårt. Nu är Somaya nästan helt återställd. I ett års tid har hon kommit till SAKs klinik i Taloqan för att rehabiliteras.

- När jag kom hit hade jag legat på sjukhus i två månader och jag kunde jag inte gå, säger Somaya.

– I början grät Somaya varje dag av rädsla för att hon aldrig skulle kunna gå tillbaka till skolan. Jag fick lova henne att hon en dag skulle få återvända, berättar Somayas läkare, Ruhafsa, som har varit ett stort stöd för Somaya under tiden för hennes rehabilitering.

Det har krävts såväl stöd som hårt arbete för Somaya att ta sig tillbaka.  Hon missade mycket av undervisningen tiden efter den allvarliga olyckan. Men tack vare envisa självstudier vid sidan av sin rehabilitering har hon nu hunnit ikapp de andra eleverna – och gått om dem till och med.

Före olyckan var hon rankad nummer 1 i sin årskull och efter förra veckans terminsprov kunde hon stolt återta titeln som bäst i klassen. Något som både Somaya och hennes läkare är mycket stolta över. Nu drömmer Somaya om att gå klart grundskolan och att en dag få börja på läkarlinjen.

– Jag vill kunna hjälpa andra så som min läkare och SAK hjälpte mig, säger
hon.

ZANDRA BERGMAN
Kommunikationsspecialist på SAK i Kabul