Elver från första klass i SAKs byskola i byn Beniga, Nangarhar. | Fotograf: Christoffer Hjalmarsson

Karta över provinsen Nangarhar | Källa: www.openstreetmap.org

Stridigheter i Nangarhar håller SAKs skolor stängda

Nangarhar har blivit ett starkt tillhåll för grupper som uppger sig för att vara IS i Afghanistan. Striderna mellan dem, talibanerna och afghanska styrkor har tvingat flera av SAKs skolor att stänga i vissa distrikt.

Under januari och februari har både afghanska styrkor och talibanerna kämpat för att mota bort IS-kombattanter i Nangarhar. Även amerikanskt flyg och drönare har attackerat IS. Redan i januari dödades 50 IS-kombattanter i distrikten Achin och Deh Bala enligt uppgift från en officiell lokal källa. President Obama gav i början av året amerikanska styrkor befogenhet att utför operationer mot IS även i Afghanistan vilket har möjliggjort dessa flygbombningar. 

Enligt officiella amerikanska källor finns det mellan 1 000 och 3 000 IS-kombattanter i östra Afghanistan och många av dem är i den östliga provinsen Nangarhar som gränsar mot Pakistans ”tribal areas” varifrån många av dem tros komma. Flera källor har angett att de tillhör Orakzai-stammen som flydde över gränsen från Pakistan under förra året när Pakistan genomförde en räd i området. Talibanerna beviljade dem först fristad i Nangarhar, men i och med att de blev fler och fler har de tagit över kontrollen. Den 12:e februari sa Afghanistans president Ashraf Ghani att IS har flytt från Afghanistan, men stridigheterna har trots det fortsatt genom hela februari.

Redan i juni förra året varnade talibanerna IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi att de inte skulle tolerera en IS-expansion in i Afghanistan och idag slåss både talibanerna och afghanska styrkor med stöd av amerikanska flygattacker mot den än så länge lilla gruppen IS-kombattanter som finns i området.

Svenska Afghanistankommittén har 256 klasser i byskolor runt om i Nangarhar. Flera av dem har fått stänga på grund av det försämrade säkerhetsläget och vi vet inte när de kan öppna igen. Till skillnad från de afghanska talibanerna, som numer har en något mer moderat hållning till sekulär utbildning, har IS-kombattanterna tvingat flera skolor att stänga. Därför ser vi mycket oroande på den nya våldsutvecklingen som kan komma att påverka många barns skolgång och säkerhet framöver.

Enligt Najeebullah Ahmadzai, administrativ chef på SAKs regionala kontor i Nangarhar har IS närvaro tvingat flera skolor till att avbryta sin verksamhet. I januari när IS var aktiva i distriktet Chaparhar stängdes flera skolor tillfälligt på befolkningens egen inrådan, men har nu öppnat igen. I distriktet Kot där IS fortfarande har kontrollen är tyvärr SAKs skolor fortfarande stängda. Najeebullah säger att Kot är speciellt hårt drabbat eftersom det gränsar till Pakistan och att det finns många flera miliser aktiva i distriktet.

IS och opium

I en ny rapport från AREU vittnar afghaner boende i området om att IS inte bara har stängt ned skolor utan också plundrat flera byar. De har tvingat bönder som odlar cannabis eller opium att upphöra med sin verksamhet och göra sig av med sin skörd. Opiumodling är en viktig inkomstkälla på landsbygden i Nangarhar och är en anledning till att talibanerna har haft en stark närvaro i regionen. Att ta möjligheten till att odla opium och cannabis ifrån Nangarhars bönder är ofta förödande för deras ekonomi. Det är ofta svårt att försörja en familj på de i många fall mycket små jordbruken med någon annan produkt än opium och cannabis. Enligt AREU:s rapport så är det skillnaden mellan att leva i fattigdom och att kunna ge sina barn högre utbildning ibland till och med låt dem gå på universitetet, eller köpa en bil vilket kan ge extra inkomster genom till exempel taxiverksamhet.

Journalisten och Afghanistan-experten Börje Almqvist säger att IS exempellöst grymma beteende och förbudet av opium- och cannabisodling var stora taktiska misstag som har vänt en stor del av lokalbefolkningen emot dem.