Foto: Malin Hoelstad

Seminarium: Nya förutsättningar för fred i Afghanistan

40 år av krig har gjort Afghanistan till världens farligaste och ett av världens fattigaste länder. Sedan den totalitära talibanregimen störtades har landet präglats av en konflikt som skördat över 100 000 civila offer. Landet står nu inför stora utmaningar – politisk instabilitet, klimatförändringar och coronapandemi. Samtidigt har ett litet hopp om fred väckts. Den stora frågan är vad som händer nu, inte minst när det gäller demokratiska rättigheter, speciellt för kvinnor, barn och minoriteter.

Efter årtionden av krig har USA och talibanerna skrivit under ett avtal som skapar nya förutsättningar. Fångväxling har genomförts och samtal mellan talibanerna och den afghanska regeringen har inletts. Men vad är egentligen förutsättningarna för fred i Afghanistan? Och hur når man en fred som blir hållbar och rättvis? Fred förutsätter ett meningsfullt deltagande för civilbefolkningen, för kvinnor och unga. Freden är, inte minst för dem.

Moderator:
Mattias Bengtsson Byström, Pressekreterare Sida

Deltagare i panelen:
Kajsa Johansson, Forskare och biståndsrådgivare på We Effect och ordförande i styrelsen för Svenska Afghanistankommittén
Hamid Zafar, Barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun samt ledamot i Svenska Afghanistankommitténs styrelse
Julia Drevås Bantema, Programhandläggare Sidas Afghanistanenhet

Datum och tid: 27 september, kl 11.00- 12.00

Arrangör: Svenska Afghanistankommittén


Globala Torget blir av även i år men i nya former. Seminarierna är nu digitala och inte bara för besökare på Bokmässan i Göteborg.

Här hittar du hela programmet: http://globalatorget.se/program/

Du kan se detta live på Facebook eller på Globala Torgets hemsida: http://globalatorget.se/livesandningar-fran-internationella-torget/

Anmäl dig gärna till eventet: https://business.facebook.com/events/923098014879137/